Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ez a spanyol bólé a lehető legideálisabb ital ebben a rekkenő kánikulában! Hideg, gyümölcsös, frissít és bódít… ez utóbbit nagy alapossággal végzi!

Sangria! Ajánlom mindenkinek, aki ebben az időben szeretné delíriumig hűteni magát, vagy grill partikon osztatlan sikert aratni. A Spanyolországból származó ital neve a sangre (vér) szóból ered. Tulajdonképpen egy fűszeres és gyümölcsös, jéghideg bóléról van szó, amit manapság már palackozva is megtalálunk, de jobb, ha mi magunk készítjük, saját ízlésünkre, a nekünk tetsző arányban és összetételben.

Hűsít és bódít egyszerre a sangria!
Hűsít és bódít egyszerre a sangria!

Vörösbor az alapja, kis likőrrel, gyümölcsökkel, szódával és jéggel bekeverve a nyári összejövetelek fénypontja! Mindenképpen érdemes jó minőségű alapanyagokat használni a sangriához, ha esetleg be tudunk szerezni egy üveg spanyol vörösbort, még jobban átjárhat minket a déli szellem.

A variációk száma végtelen, kísérletezzük ki saját kedvencünket, amit még azután is bármikor variálhatunk kedvünkre.

Őszibarackos sangria

Hozzávalók:

A sziruphoz:
10 dkg barnacukor
1 dl narancslikőr
3-4 rúd fahéj

Valamint:
1 üveg vörösbor
1 narancs
1 lime
1 citrom
50 dkg őszibarack
5 dl jéghideg szóda
2 marék jégkocka

Elkészítés: A cukrot tűz felett felolvasztjuk a narancslikőrben, hozzáadjuk a fahéjat, lehúzzuk a tűzről, kihűtjük.

Készül a fűszeres szirup
Készül a fűszeres szirup

Hozzáadjuk a vörösbort, és jól lehűtjük. A citrusféléket felszeleteljük, a barackot cikkekre vágjuk, a borhoz adjuk. Hozzátesszük a jeget, valamint a szódát, és azonnal tálaljuk.

Tipp: Ha a jégkockatartóba 1-1 szem cseresznyét, málnát teszünk, köré vizet öntünk, és így fagyasztjuk le, még mutatósabb lesz a hűs ital!

Mutatós jégkockák gyümölccsel
Mutatós jégkockák gyümölccsel

Fontos, hogy mindig használjunk jó minőségű alapanyagot, főleg a bornál fontos: így elkerülhetjük a másnapi kínos fejfájás egy részét. Azért csak egy részét, mert nagyon itatja magát a sangria, és ha hűsítő italként fogyaszthatjuk egész nap kortyolgatva, fájdalmas következményei lehetnek…

Saját véleményem, hogy mivel nálunk az egy főre jutó édes vörösborok forgalma sokkalta magasabb, mint az egy főre jutó természetes édes vörösborok készítése, ezért én a hozzáadott cukornak tudom be az esetleges fejfájást…

Érdemes a sangriát mindig a hűtőgépünk méretéhez alkalmazkodva készíteni, mert kevés mély tál vagy jégvödör kompatibilis a hűtőpolccal, viszont ha ásványvizes üvegbe töltjük át, abba nem férnek bele a gyümölcsök.

Fűszerek, gyümölcsök, likőrök, borok - az összetétel szabadon választott!
Fűszerek, gyümölcsök, likőrök, borok - az összetétel szabadon választott!

A recepthez visszatérve: nem csak a borokat, hanem a fűszereket és főleg a gyümölcsöket váltogathatjuk, ezzel tudjuk kialakítani a saját kedvencünket. Legutóbb cecei magnélküli dinnyével készítettem, könnyű vörösborral, a cukrot ki is hagytam belőle. Likőrnek Cointreau-t használtam, a kristálytiszta narancslikőrt, ami sokkal jobb minőségű, mint nem átlátszó társai. Az 5 literes mennyiséget a szabadság jelentős részére szántam, de szerda magasságában már újra el kellett gondolkoznom, hogy csütörtökön mit viszek le a partra az egész napos meleg ellen küzdeni. Így született meg az első Sangria blanca - egyébként ismert és elterjedt kombináció -, ahol fehérbor váltja fel a vöröset, és a fűszereken is változtattam valamelyest. Badacsonyi bort választottam alapnak, és beleöntöttem egy üveg Cava-pezsgőt is, fehérszőlő, sárgabarack és sárgadinnye került bele… szinte leírhatatlan, mennyire finom volt. Így nagy nehezen kibírtam szombatig…

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.