Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Genetika? Nevelés? Nem tudom. Anyám is utálta, apám mindenevő volt. Egyik gyermekem, mint én, másiknak semmi baja vele. Testvéreim is ugyanígy megoszlanak.

Elég hallanom a szót, olvasni vagy írni róla, és máris kevésbé érzem jól magam. Ha meg szagát érzem, pláne az előttem lévő tányérból, étvágyam elszáll, ha lehet, menekülök.

Ettek már csigát? Én nem tudom, milyen. Egyszer próbálkoztam vele. Az első darab eljutott a számig, tovább nem, mert megéreztem rajta a fokhagymás krém ízét, ami beborította. Máig sem tisztáztam, hogy az állat vagy a krém volt a hibás, de megmaradtam ennél az egy kísérletnél.

Olaszország, külvárosi trattoria, szegény diákok vacsorázóhelye. Késő este, vendég már alig. Signora Maria - a tulajdonos, szakácsnő, pincér, pótmama, minden egy személyben - beszél rá a kitűnő zöldséglevesre, a minestronéra. Elém tesz egy óriási tányérral, még mellém is ül egy kis csevegésre, és büszkén figyeli, hogyan tüntetem el remekművét. Én meg azonnal érzem, hogy baj van, egy kanállal sem tudok belőle lenyelni, kénytelen vagyok bevallani, hogy én ezt így nem tudom megenni. Nagyon csalódottan nézett rám, később már nem volt olyan felhőtlen a viszonyunk, mint régen.

Ha valahova meghívnak ebédre vagy vacsorára, azonnal jelzem, mit nem eszem. Ezt általában elfogadják, néha kicsit sajnálkozva („te nem tudod, mi a jó !”), és olyat főznek, amibe nem kell, esetleg nekem egy külön adagot, mentesen. A baj ilyenkor szokott lenni: „csak egy ici-pici van benne, nem is érezni”. Hát akkor meg minek, gondolom én, aki persze azonnal érzem, nagyon is érzem, és főleg csapdában érzem magam, úgy csinálok, mintha ennék, pedig legszívesebben…

Pedig egészséges a fokhagyma...
Pedig egészséges a fokhagyma...

Amiben fokhagyma van, annak nekem fokhagyma íze van, elnyomva minden más ízt. Amiben nincs fokhagyma, annak hús, hal, zöldség, stb. íze van.

Gond akkor is van, ha valamiben nincs, és én mégis érzem az ízét, mert „fertőzött” deszkán vagy tányéron vágták, esetlegy hasonló bűnöket követtek el. Egy szelet kuglóf enyhe fokhagyma beütéssel, volt már ilyenben részem, rágondolni is rossz.

Ha valakin érzem a fokhagymaszagot, nem zárom azonnal szívembe az illetőt. Színházi előadást tett már nekem tönkre szomszédom illata. Báli, ünnepi vacsorára szerintem nem kellene ilyen ételeket felszolgálni.

Tudom, sokan, nagyon sokan másképp vélekednek erről. Én már ilyen maradok, a fokhagyma és én sosem leszünk barátok.


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.