Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amikor 1986-ban megnyílt Olaszországban az első McDonald& óriási tiltakozási hullám söpört végig az országon. Világhírű olasz művészek, mint például Frederico Fellini vagy Alberto Moravia emelték fel szavukat a Róma szívében, a Spanyol lépcsőnél megnyílt hamburgeres ellen.

"Az olasz étkezési szokások az olasz kultúra részét képezik, nem engedhetjük meg, hogy amerikai üzleti érdekek tönkretegyék évezredes kultúránkat."

A kultúra, amelyre az olaszok olyan büszkék, a rengeteg a műemlék, a csodás természeti adottságok, a tenger, a hegyek, a tavak, mindez rengeteg turistát vonz Itáliába, a turizmus az ország gazdaságának egyik fő bevételi forrását képezi. Ugyanakkor legalábbis csodálkozva, de titokban inkább megvetéssel néznek az idegenre, aki nem úgy eszik, mint ők.

 

McItaly, az olasz hamburger
McItaly, az olasz hamburger

 

Remek a konyhájuk, ez vitathatatlan, de ugyanakkor megszokás dolga is. Egy rendes olasz egyszerű hétköznapi ebédre eszik egy tányér főtt tésztát, aztán egy húsételt körítéssel, végül egy kis sajtot vagy gyümölcsöt, esetleg édességet. Iszik hozzá egy pohár bort, és utána egy eszpresszót.

Még a hamburger előtti időkben állandó nevetség tárgya volt az akkor főleg német és angol turista, aki beül egy vendéglőbe, és eszik (persze kanállal-villával) egy tányér spagettit, és kér hozzá egy cappuccinót.

Pedig - tapasztalatból mondhatom - kezdetben nem könnyű a tészta után folytatni az étkezést, az ember nagyon telítve érzi magát. Hetek, sőt hónapokba kerülhet, amíg megszokjuk, hogy a tészta csak az első fogás, utána jön a többi. Ez fordítva is igaz: ha egyszer már megszoktuk, hogy tésztával kezdünk, és később csak egy tányér spagettit eszünk, pillanatnyilag ugyan nem érzünk éhséget, de egy óra múlva biztosan korog a gyomrunk.

 

Olasz szalonna...
Olasz szalonna...

Tiltakozás ide vagy oda, a hamburgeres és egyéb gyorséttermek gyorsan elterjedtek Itáliában, ma már bármely olasz kisvárosban is választhatja a turista a megszokott, jól bevált gyorsétkezőjét, ahol tudja, mit kap, nem éri meglepetés, ugyanazt eheti, mint otthon vagy bárhol a világon.

Lucca, ez a szép toszkán kisváros, Puccini szülővárosa 2 éve megpróbálta az óvárosból kitiltani az összes gyorséttermet, nem sok sikerrel. Ma már az olaszok is tudják, hogy a gyorséttermek terjedése feltartóztathatatlan.

Stratégiát váltottak: újabban nem ellene küzdenek, hanem megpróbálnak trójai faló módjára benyomulni, és így kihasználni őket. 
 

 

100% olasz hús
100% olasz hús

Az olaszországi McDonald’s üzletekben újabban McItaly néven „olasz” hamburgert árulnak: tiszta olasz húsból, speciális formájú olasz zsemlében (nem kerek, hanem dizájnos szögletes), olasz sajtot, olasz olívaolajat, olasz salátát, paradicsomot és hagymát használnak. Egyelőre remekül fogy, hazaiak és turisták egyaránt lelkesen veszik.

Szeretek jól enni, szeretek újdonságokat is kipróbálni. Idegenben mindig igyekszem helyi specialitásokat is megkóstolni. De aki nem ismeri a nyelvet, az ottani ételeket, nem olyan kíváncsi, vagy akár fél egy gyomorrontástól - ami bizony nagyon el tud rontani egy vakációt -, az egye nyugodtan az ismert hamburgert, kebabot, pizzát (aha, azt szabad Itáliában is !), mint ahogy itthon is eszünk ilyeneket. Csak persze nem minden nap, nem óriási mennyiségeket. És ha ezt ezentúl Itáliában mint olasz specialitást ehetem, nem lesz lelkifurdalásom, hogy kárt teszek az olasz kultúrában.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.