Új sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy esetleg mások is jó hasznát veszik majd egy-egy általatok kipróbált, jól bevált trükknek.
Ha azt szeretnéd, hogy a pörkölted szaftja minél lágyabb és krémesebb legyen, akkor mutatunk egy szuper trükköt, melynek segítségével garantált a selymes pörköltszaft.
TIPP: Paprikás csirke készítésekor előbb mindig főzd ki a galuskát, majd annak főzőlevével kanalanként engedd fel a fővő csirkét. A lisztes, forró víz még selymessebbé teszi a pörkölt levét.
Így készíthetsz tökéletes paprikás csirkét!
Hozzávalók a pörkölthöz:
1,5 kg csirke
1 fej hagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 ek. olaj
1 mk. pirospaprika
1 dl tejföl
2 ek. zsír
Hozzávalók a galuskához:
1 db tojás
2 dl tej
1 mk. só
25 dkg liszt
3 dkg vaj vagy margarin
Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, majd megsózzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.
A galuskához felforralunk 3 liter vizet, 1 evőkanál sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy ragacsos masszát kapjunk. Kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forrásnak induló vízbe. Amint a víz felforrt, és a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, leszűrjük és mélyebb tálba szedjük. A főzővizet félretesszük. A vajat vagy margarint felforrósítjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük.
A zsiradékot egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel (tipp: a galuska főzőlevével), megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön, puhára pároljuk. Ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel (vagy főzőlével) pótoljuk.
Eltávolítjuk az ételből a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús), és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk.
A húsdarabokat előmelegített, mélyebb tálba szedjük, ráöntjük a mártást, tetejüket a maradék tejföllel és néhány levélke petrezselyemmel díszítjük. A galuskával kínáljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.