Vajon milyen kemencét használnak a pékségekben, és hány fokon sütik benne a pizzát, a kenyeret és a péksüteményt?
Szabi a pék mindkét kemencéjét megmutatta a Mindmegette csapatának. Az ország pékje azt is elárulta, az egyiket 450 fokra szokta felfűteni, és 1 perc alatt süti meg benne a pizzát. De magyar kemencéje is van, melyben kenyereket süt szigorúan vaslábosban. Íme a pékség lelke, Szabadfi Szabolcs kemencéje:
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg pizzaliszt
38 dkg víz
1,5 dkg só
2 dkg friss élesztő
2 dl olívaolaj
A feltét:
8 szál zöldspárga
2 dl paradicsomszósz
koktélparadicsom
10 dkg mozzarella
2 szelet főtt, füstölt sonka
eper
friss bazsalikom
Elkészítése:
A pizzakenyérke tésztájához vízbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a lisztet és a sót. 3 percet dagasztjuk lassú járaton, majd hozzáadjuk az olajat és további 5 percet dagasztjuk magasabb fokozaton. A felgömbölyített tésztát kiolajozott tálban, lefedve érleljük pulton 45 percet.
A spárgát forrásban lévő vízben pároljuk 2 percet, majd jeges vízbe tesszük, és kihűlve félretesszük.
A tésztát négy részre szedjük, gömbölyítjük és további 15 percet pihentetjük lefedve.
A sütőt 260 fokra melegítjük, ha van vas vagy egyéb sütőlapunk, akkor azt is beletesszük.
A tésztát lenyomkodjuk, de a szélén centis peremet hagyunk, majd megemelve ovális formára húzzuk. Ízlés szerint feltétezzük: a spárga-sonka-eper és a klasszikus paradicsomszósz-mozzarella-koktélparadicsom nagy kedvenc.
A feltétezett kenyérkéket sütőpapíron beemeljük a sütőbe és nagyjából 8-10 perc alatt sütjük készre.
A paradicsomos-mozzarellásra ekkor tesszük csak rá a friss bazsalikomot, és mindkét változatot megcsurgathatjuk egy pici olívaolajjal.
Nézd meg ezeket a videókat is:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.