Összeállítottunk egy tiltólistát:
Pl. a gombnyomásra krémessé pürésíthető zöldséglevest tűzforrón soha ne öntsd a mixerbe! Máskülönben a lezárt fedő alatt keletkező gőztől túlnyomás keletkezik, ami ledobhatja a tetőt, és a leves szétspriccel a konyhában. A balesetveszélyt megelőzendő hagyd hűlni a tűzről levett folyadékot a fazékban legalább 5 percig, majd csak félig töltsd meg vele a kelyhet, és turmixolás közben tartsd lenyomva a fedelét egy konyharuha segítségével.
Turmixgéppel ne próbálj meg krumplipürét készíteni! Az éles pengék pillanatok alatt túlságosan finom péppé változtatják a burgonyát, és a felszabaduló keményítőtől a massza élvezhetetlenül ragacsos vagy folyós lesz. Maradj a fáradságos, de kockázatmentes kézi módszereknél!
A méregdrága profi gépek számára ezek sem jelentenek problémát, ám egy szerényebb teljesítményű háztartási mixerben a szárított gyümölcsről vagy zöldségről leváló első darabkák könnyen a pengékre tapadnak, és megnehezítik a további aprítást, valamint a mosogatást. Ha lusta vagy késsel összevágni a piros pestóhoz a napon szárított és nem olajban eltett paradicsomot, áztasd be meleg vízbe, hogy felpuhuljon, mielőtt a gépben landol.
Műszaki akadálya ugyan nincs, de csak akkor szórj a kehelybe babkávét, ha nincs más megoldás! A turmixgép nem fogja olyan egyenletesre őrölni, mint egy kávédaráló. Ha a frissen őrölt kávé illata mellett fontos szempont a kényelem, szerezz be egy elektromos kávédarálót – ezzel a turmixgéped késének élettartamát is meghosszabbítod!
Olvasd el figyelmesen a készüléked használati utasítását. Ha rendelkezik jégkásakészítő funkcióval, akkor semmi gond. Ellenkező esetben a jégkocka vagy a kopogósra fagyott gyümölcs kicsorbíthatja a pengék élét. Ekkor sem kell lemondanod azonban az otthoni smoothie-készítésről: hagyd állni a fagyos gyümölcsöt szobahőmérsékleten 5-10 percig, majd húsklopfolóval széttört jégkockákkal együtt tedd a turmixgépbe.
A frissen őrölt fűszerek intenzívebben kifejtik az ízüket, de turmixgéppel ne akarj pl. borsot darálni. A szabványos pengék túl magasan helyezkednek el ahhoz, hogy elérjék a kehely aljára szórt néhány szemet, nagyobb mennyiségnél pedig nem engedik leülepedni a finom őrleményt, amelynek részecskéi a levegőben lebegve köhögésre és tüsszögésre ingerelnek. Vedd elő inkább a mozsarat és a hagyományos kézi borsmalmot!
Magától értetőtő, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Működés közben soha ne vedd le a tetőt, ha pl. kifelejtettél valamit a palacsintatésztából, mert kifröcsög a massza! Pulzus üzemmódú készülék esetén különösen ajánlott, hogy a motor kikapcsolása után emeld le a kelyhet az alapról, mielőtt belenyúlnál bármivel, máskülönben kész a baj, ha véletlenül megérinted az érzékeny kapcsolót.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.