Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Praktikus

9 megfizethető helyettesítő drága összetevők helyett

Marhahús
A gastrorealityknek és a főzős blogoknak köszönhetően egyre több különleges, az átlagostól akár nem kevéssel drágább alapanyagot használunk főzés során. De ha spórolni szeretnénk, nem kell csúcsminőségű anyagokra költeni: találhatunk olcsóbb összetevőket is, amelyek tökéletes helyettesítők.

Bor helyett

Akár vörösbor, akár fehér bor kell az ételbe, nem biztos, hogy van otthon olyan, amit szívesen "feláldoznánk" főzéshez. Persze főzés közben és utána el lehet kortyolgatni a felbontott palack tartalmát, de ha nem szeretnék feleslegesen pénzt költeni vagy igazából nem is szeretjük a bort, akkor jobban járunk, ha beszerzünk néhány kisebb üveg főzőbort. (Nem, nem olcsó bort, hiszen a silány minőségű lőre az ételbe sem jó.)
A fehér bor helyettesíthető csirkealaplével, csirkehúslevessel, a vörösbor pedig áfonyalével. Ezekkel az alkoholmentes helyettesítőkkel az ételeknek hasonló ízük és állaguk lesz, mint a borral.

Szarvasgomba helyett

A szarvasgomba már nagyon régóta a csúcsgasztronómia szerves részét képezi. Íze fűszeres, az ára pedig igencsak borsos, az átlagember számára szinte megfizethetetlen. Ha ki is próbáljuk, milyen, általában készen kapható, apró üveges pástétom kerül a kosarunkba. Finom ízét azonban a szarvasgomba olaj is remekül visszaadja, ára töredéke a gombáénak. Ez már inkább belefér a költségvetésünkbe, ha valami különlegesre vágyunk.
A gombák közül jó választás a vargánya, amelynek kellemes, csípős íze sok olyan ételhez illik, amely a drágább szarvasgombát igényelné.

A szarvasgomba finom ízét azonban a szarvasgomba olaj is remekül visszaadja, ára töredéke a gombáénak (Fotó: Shutterstock)
A szarvasgomba finom ízét azonban a szarvasgomba olaj is remekül visszaadja, ára töredéke a gombáénak (Fotó: Shutterstock)

Sáfrány helyett

A sáfrány az egyik legritkább és legdrágább élelmiszer. Rengeteg virág kell ahhoz, hogy használható mennyiségű fűszert nyerjünk ki, ráadásul csak kézzel szedhető. Majdnem ötszáz munkaóra kell fél kiló sáfrány betakarításához – ez már önmagában is elég ok arra, hogy drága legyen. Édeskés, keserű íze nehezen utánozható. Leginkább paprika és kurkuma keverékével, vagy sáfrányos szeklicével tudjuk helyettesíteni.

Kardamom helyett

Egykor a világ legdrágább fűszere volt. Főleg a skandináv, az indiai és a távol-keleti konyhákban használják. Ha őrölt fahéjat és szerecsendiót egyenlő arányban összekeverünk, hasonlóan meleg, fűszeres ízt kapunk. Olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint bevásárolni kardamomból.

Vaníliarúd helyett

A vanília nem átlagos fűszernövény, hanem egy igazi különlegesség, melynek termesztése sok nehézséggel jár, és ez az árában is megmutatkozik. Tisztázzuk: amikor például vaníliás kekszet, joghurtot vagy jégkrémet veszel, nem "igazi" vaníliával ízesített ételt eszel. Ezekben a lényegesen olcsóbb, mesterségesen előállított vaníliaaroma adja az édes-tejes ízt. És akkor meg is van a megoldás: ezekkel a készítményekkel tudod helyettesíteni a drága vaníliarudat, amelynek kikapart belseje többet ér az ezüstnél.

Balzsamecet helyett

A hagyományos, kézműves olasz balzsamecet igencsak drága lehet, hiszen sok éven át érlelik fahordókban. A boltban kapható balzsamecetek jó helyettesítői az eredetinek: ezek közel sem olyan drágák, de borecetet és hozzáadott színezéket tartalmaznak.

Az eredeti kézműves olasz balzsamecetnek kiváló alternatívája a nagyüzemi, bármelyik szupermarketben kapható változat (Fotó: Shutterstock)
Az eredeti kézműves olasz balzsamecetnek kiváló alternatívája a nagyüzemi, bármelyik szupermarketben kapható változat (Fotó: Shutterstock)


Beluga kaviár helyett

A kaviárról, ami tisztított és sózott halikra, az orosz konyha különlegessége, mindennek a fényűzés és a gazdagság jut eszébe. A beluga kaviár különösen drága, mert a beluga tokhal a túlhalászás miatt veszélyeztetett faj. Szerencsére simán lecserélhető olcsóbb kaviárra. Az íze miatt nem kell aggni: ha szükséges, locsoljuk meg egy kis citromlével.

Borjúhús helyett

A borjúhús finom csemege, de a hentesbolt egyik legdrágább húsa. A bécsi szelet, a borjúláb kedvelt étel, de sokba kerülhet otthon elkészíteni. Sertéshússal jó helyettesíthető a borjúhús, az íze nem lesz annyira más.

A bécsi szelet alias rántott hús,a mi eredetileg borjúból készül, sertéskarajból is nagyon íletes (Fotó: Shutterstock)
A bécsi szelet alias rántott hús,a mi eredetileg borjúból készül, sertéskarajból is nagyon íletes (Fotó: Shutterstock)


Kobe marhahús helyett

A japánok nemzeti kincse a wagyu (japán marha) húsa ízletes, gazdag aromájú, különleges textúrájú. Leginkább különleges márványozottságáról lehet megismerni, amelyet valójában annak köszönhet, hogy az állat az igavonáshoz szükséges energiát abból a zsírból nyerte, amit az izomrostok között egyenletesen elosztva tárolt. A zsír nem különül el a hústól, hanem átszövi azt. Különleges állagát ez adja, ezért érdemes a legszebben márványozott marhahúst keresni a hentesnél ha helyettesíteni szeretnénk.

Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.