Az avokádó népszerűsége tagadhatatlan, és az egészségtudatos táplálkozást követők étrendjében biztos helye van ennek a különleges gyümölcsnek. Az avokádó kiváló vitaminforrás (tele van például E- és C-vitaminnal), és számtalan olyan ásványi anyaggal, melyek hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez, a látás egészségének megőrzéséhez, sőt jó hatással vannak a kedélyállapotunkra és a bőrünkre is. Zsírtartalma ugyan magas, de ezek jó minőségű zsírok.
Sokan nemcsak a pozitív élettani hatásai, hanem íze miatt is rendszeresen fogyasztják az avokádót, amit rendszerint késsel nyitunk fel. A gyümölcsöt a héjjal együtt kell körbevágni, úgy hogy a penge súrolja a gyümölcs belsejében rejtőző magot, de ne vágja ketté azt. A gyümölcsöt ezután kézbe vesszük, a két felét elfordítjuk ellentétes irányba és szétválasztjuk. A mag beleragad valamelyik felébe az avokádónak és ezt úgy szedhetjük ki, ha egy jól irányzott mozdulattal belecsapjuk a kést, majd elcsavarjuk és ki is tudjuk emelni a magot. Ez azonban veszélyes!
Sokan a kés magba való belecsapása közben sérülnek meg, ugyanis a fél avokádót a kezükben fogva tartják, a kés pengéje pedig könnyen lecsúszhat a magról, a gyümölcshúst a kés azonnal átszeli, és így a penge megállás nélkül továbbhalad, bele egyenesen az ujjainkba, a tenyerünkbe. Az avokádó felnyitása közben szerzett bármilyen sérülések együttesét nevezték el avokádókéznek. A sérülések, vágások könnyen elkerülhetők, ha nem használunk kést az avokádó felnyitásához, ugyanis kés nélkül is lehetséges!
Az avokádót kés nélkül is fel lehet nyitni, ehhez csak meg kell fognunk mindkét kezünkkel, a végét a hüvelyujjainkkal összenyomni, majd egy erőteljes mozdulattal széthúzni a repedés mentén. A mag sem ragad így bele a puha gyümölcsbe és kézzel ki tudjuk emelni.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.