Néhány üveget hihetetlenül nehéz kinyitni, és ennek tudományos oka van. Ha meleg vagy forró ételt öntünk egy üvegbe, és lefedjük, az edény tetején maradt kis mennyiségű levegő összehúzódik, amikor lehűl. Ez szoros tömítést hoz létre, és bizony néha lehetetlennek feladatnak tűnik hozzájutni az üvegben lévő ételhez. Szerencsére több kreatív módszer létezik a fedelek eltávolítására. Bár vannak olyan eszközök, amelyek speciálisan erre a célra készülnek, mi most olyan tárgyakat sorolunk fel, amelyek a legtöbb konyhában megtalálhatók.
Néha az üveg tetejét egyszerűen nem tudjuk megfogni úgy, hogy elég erőt fejtsünk ki az eltávolításához. Bármi, ami még csúszósabbá teszi a felületet, megnehezíti a helyzetet: például a vizes üveg, a nedves, olajos kezek és – meglepő módon – a száraz kézbőr is. A gumi segít, hogy a kupakot meg tudd szorítani.
Biztosan neked is van egy rakás befőttes gumi a konyhafiók mélyén. Ezek is jó segítséget nyújtanak, ha nem tudod eltávolítani az üveg fedelét: egyszerűen helyezd szorosan a gumit vagy a gumikat a kupakra és tekerd le. Martha Stewart trükkjét az alábbi TikTok-videóban meg is nézheted:
Ehhez a trükkhöz egyáltalán nincs szükség különleges felszerelésre – csak a konyhai csapból kifolyó vízre. Tartsd az üveget kb. 30 másodpercre meleg víz alá a fém tetőnél: az átfolyó víz felmelegíti annyira, hogy kicsit kitáguljon. Ne aggódj, az üveg ennyi idő alatt nem melegszik át, nem fog elrepedni. Az is jó megoldás, ha megtöltesz egy tálat forró vízzel, és fejjel lefelé beleállítod az üveget. Hagyd állni kb. fél percig – ezalatt a kupak fellazul annyira, hogy le tudod csavarni, miután visszaállítottad a talpára.
Mivel ez a módszer a hő miatt működik, megpróbálhatod lassan és óvatosan felmelegíteni a fedelet hajszárítóval is.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.