Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Nincs otthon bor a főzéshez? Ezekkel helyettesítsd!

Bor
Ha rendszeresen iszol bort, biztosan mindig van otthon egy palackkal a kedvencedből. De mi a helyzet, ha nem vagy borivó, a recept viszont borért kiált? Több eset lehetséges: vagy útra kelsz, és beszerzel a legközelebbi kisboltból egy üveg nem túl jó minőségű bort, vagy egyszerűen kihagyod az ételből. Mi inkább azt tanácsoljuk, hogy próbáld meg helyettesíteni. Segítünk!

Az elején tisztázzuk: a bornak nincs tökéletes helyettesítője! Két egyforma étel, amelyek közül az egyikben bor, a másikban pedig valamilyen helyettesítő van, különböző ízű lesz. Hogy mennyire, azt több dolog is befolyásolja. Először is az, hogy mennyire fontos alapanyag a bor a receptben. Például a vörösboros marhapörköltnél az étel alapjául szolgál a bor, így meglehetősen nehéz helyettesíteni bármivel. Viszont ha egy sütőtökös rizottót készítesz, ahol a bor fontos ugyan, de mégsem fő összetevő, könnyebb találni helyettesítőt. Másodszor az sem mindegy, milyen bort kell cserélni: a vörösbor nehezebb dió, mint a fehér. Előbbi ugyanis színt ad az ételnek, a savak fanyarságot, aromát... A száraz fehérbort már könnyebb pótolni, ennél ugyanis "csak" az édeskés, gyümölcsös, enyhén savas hatást kell valamivel utánozni.

Nincs otthon bor? Semmi gond, mással is helyettesítheted! ;)
Nincs otthon bor? Semmi gond, mással is helyettesítheted! ;)

A közhiedelemmel ellentétben a borban lévő alkohol, ha kulináris alapanyagként használják, nem meghatározó, mivel főzés közben szinte teljesen elpárolog. Kivételt képeznek azok a receptek, ahol a bort nem hőkezelték, például néhány zselében, boralapú pácban.

Almabor

Az egyik legnyilvánvalóbb helyettesítője a bornak minden receptben. Hasonló ízprofillal bír, így szinte észrevehetetlen a csere.

Más gyümölcsborok

A gyümölcsborokban markánsan jelen van a gyümölcs illata, íze, ezért azt gondolhatnád, hogy nem jó helyettesítők. Ennek ellenére jól működnek, csak figyelembe kell venni, hogy milyen ételt készítesz és milyen gyümölcsborod van otthon. A felhasznált alapanyagokból függően még a vörösbort is tudod helyettesíteni például egy piros bogyós gyümölcsökből készült borral.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek közül nyilvánvalóan a szőlőlé a legjobb helyettesítő. Felhasználáskor vedd figyelembe, hogy ezek az üdítőitalok nagyon édesek, így mindenképpen hígítsd fel vízzel vagy borecettel, esetleg adj hozzá citromlevet. Különösen azoknál az ételeknél működik, ahol csak kis mennyiségű borra van szükség.

Almaecet

Ha esetleg van kéznél, az almaecet remekül helyettesíti a fehérbort. Enyhén édes, mint a bor, és hasonlóan érlelt mélységű. Adjon az ételhez annyi almaecetet, mint a receptben előírt bormennyiség.

Az almaecet tökéletes a fehér bor helyettesítéséhez!
Az almaecet tökéletes a fehér bor helyettesítéséhez!

Fehér borecet

Ha a recept száraz fehérbort kíván meg, a fehérborecet megfelelő alkoholmentes helyettesítő. Mivel fehérborból készül, meglesz a kívánt íz – de ne feledd, hogy sokkal savasabb lesz. Hígítsd fel az ecetet vízzel, hogy picit csökkentsd a savasságot: 50 százalék ecet és 50 százalék víz keveréke tökéletes lesz.

Húsleves

Ha a bor testességére van szükség az ételbe – például más összetevőket főzni vagy párolni benne, esetleg mártásalapnak kell – akkor használhatsz helyette húslevest. A zöldség- és csirkehúsleves bármilyen ételhez használható: zöldséghez, húshoz vagy akár halhoz is. Ha húslevessel helyettesíted a bort, ne feledkezz meg a sav-cukor egyensúlyról: adj ecetet és cukrot a leveshez! Ha enyhén sózott húslevest használsz, érdemes megkóstolni az elkészített ételt, mielőtt további sót adnál hozzá.

Gyömbérsör

Furcsa ötletnek tűnhet, de a gyömbérsörnek ugyanolyan száraz, édes íze van, mint a fehérbornak, tehát jól működik. Azonos mennyiségben cserélheted: ha a recept 2 dl bort ír, adjon az ételhez 2 dl gyömbérsört.

KOMBUCHA

Kiválóan helyettesítheti a bort. A zöld teával, fehér teával vagy más gyógyteával készített, az optimálisan savasra-édesre érlelt könnyű kombucha ugyanolyan jó helyettesítője lehet a bornak, mint az almabor.

A kombuchát Kínában a halhatatlanság elixírjének is nevezik.
A kombuchát Kínában a halhatatlanság elixírjének is nevezik.

Víz

A víz nem a legjobb helyettesítője a bornak, de egy kevés borecet és a cukor hozzáadásával megpróbálhatod hozni a bor ízvilágát. Vizet használhatsz a bor helyettesítésére olyan esetekben, amikor bor szerepel ugyan a receptben, de nem játszik meghatározó szerepet. Inkább csak a folyadékmennyiség megtartását segíti: nem hagyja az ételt kiszáradni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.