Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Farsangi szalagos fánk
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mákos guba
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Praktikus

9 dolog, amivel helyettesítheted a majonézt, ha elfogyott

Majonéz
Akár kifogytál a majonézből, akár csökkenteni szeretnéd a kalóriabevitelt, vagy egyszerűen csak szeretnéd kiiktatni a tojást az étrendedből, rengeteg finom majonézpótló közül választhatsz. Próbáld ki az alábbi recepteket, és válaszd ki, amelyik leginkább megfelelő kedvenc receptedhez!

Tejföl

A tejföl friss ízt adhat szinte minden majonézt igénylő ételnek, ráadásul kis mennyiségben ugyan, de számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, köztük A- és B-vitamint, riboflavint. Hozzáadhatod salátákhoz, mártogatósokhoz, szendvicsekhez és szinte bármilyen ételhez.

Pesto

A pesto fenyőmagból, bazsalikomból, fokhagymából, sajtból és olívaolajból készült szósz. Noha diósabb íze van, mint a majonéznek, bizonyos receptekben felhasználhatod helyettesítésre. Magas az E-vitamin, a K-vitamin és a mangán tartalma. Nemcsak extra ízt, de szép zöld színt is ad az ételeknek. Különösen tésztasalátákhoz, párolt zöldségekhez illik.

Görög joghurt

Majonéz helyett használva nemcsak az étel ízét teszi még élvezhetőbbé, hanem megnöveli a tápértékét is. A görög joghurt nemcsak fehérjében gazdag, hanem mikroelemek, köztük foszfor, A-vitamin, kalcium és cink kiváló forrása is. Sűrű, krémes textúrát kölcsönözhet az olyan ételeknek, mint a tojássaláta, a csirkesaláta vagy a tonhalsaláta. Helyettesítheted a majonézt mártogatósokban, és szinte bármilyen más ételben.

A görög joghurt az étel tápértékét is növeli/ Fotó: Shutterstock
A görög joghurt az étel tápértékét is növeli/ Fotó: Shutterstock

Mustár

A mustár kiváló alternatívája lehet a majonéznek öntetekben és szendvicsekben diéta idején: egy adag mustár ugyanis a majonéz kalóriatartalmának kevesebb mint 10 százalékát tartalmazza. A mézes mustár édes és csípős ízt adhat a salátákhoz és szendvicsekhez, míg a dijoni mustár egy kicsit fűszeresebb és merészebb, ami bizonyos receptekhez jobb választás lehet. Kísérletezz más fajtákkal is, mint például a sárga, a francia vagy a fűszeres barna mustár.

Tojás

Ha csak kevés majonéz van otthon, könnyen pótolhatod tojással. A tojás rendkívül tápláló, és kiváló fehérje-, szelén-, B12-vitamin- és riboflavinforrás. Készíthetsz házi majonézt is, amit bármilyen ételben felhasználhatsz ugyanúgy, mint a bolti változatot.

Hozzávalók:
1 tojássárgája
240 ml olívaolaj
1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

Keverd habosra a citromlevet a tojássárgájával. Lassan csepegtetve add hozzá az olívaolajat, majd ízesítsd sóval.

A házi majonéz finomabb és egészségesebb a boltinál/ Fotó: Shutterstock
A házi majonéz finomabb és egészségesebb a boltinál/ Fotó: Shutterstock

Olívaolaj

Az egészséges, telítetlen zsírokban gazdag olívaolaj több ételben a majonéz egészséges, vegánbarát helyettesítője lehet. Ne feledd, hogy az olívaolaj megváltoztathatja az ételek ízét és állagát, ugyanakkor segíthet az egészséges zsírok bevitelének növelésében is, és jó választás lehet olyan receptekhez, mint a tésztasaláta, a különféle mártogatósok, és a salátaöntetek.

Avokádó

Szívbarát zsírjainak köszönhetően az avokádó kiváló alternatívája lehet a majonéznek salátákban és szendvicsekben. Tápanyagban, köztük rézben, folsavban és E-vitaminban, és rostokban gazdag. Próbáld a majonézt kockára vágott vagy pépesített avokádóval helyettesíteni az olyan receptekben, mint a tonhal- vagy a csirke saláta. Alternatív megoldásként készítsd el saját avokádó majonéz-helyettesítőted az alábbi recept alapján

Hozzávalók:
1 érett, pépesített avokádó
2 evőkanál olívaolaj
0,5 teáskanál citromlé
0,5 evőkanál dijoni mustár

fokhagyma por
vöröshagymapor
fekete bors

Elkészítés:

Tedd a hozzávalókat a fűszerek kivételével egy konyhai robotgépbe, és turmixold a kívánt állagúra. Ízlés szerint ízesítsd.

Hummusz

Krémes állagának és gazdag ízének köszönhetően több ételben is jó majonéz-helyettesítő. Rendkívül tápláló, rostban, fehérjében és számos mikrotápanyagban gazdag. Bár a hummusz nem feltétlenül helyettesíti minden receptben a majonézt, mártásokban, szószokban és szendvicsekhez jól használható. Hozzáadhatod tészta- vagy tonhalsalátához is, hogy növeld a fehérje- és s rost tartalmát.

Mártásokban, szószokban kiváló majonéz-helyettesítő lehet a hummusz/ Fotó: Shutterstock
Mártásokban, szószokban kiváló majonéz-helyettesítő lehet a hummusz/ Fotó: Shutterstock

Tahini

A tahini egy népszerű fűszer, amelyet őrölt szezámmagból készítenek. Ha majonéz helyett használod, friss, extra ízt és tápanyagokat adsz az ételnek. Elkészítheted saját házi tahini öntetedet is:

Hozzávalók:
2 evőkanál tahini
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál víz

bors
fokhagyma por

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet és a vizet. Ízesítsd sóval, borssal és fokhagymaporral.

Olvass még több cikket arról, mit mivel helyettesíthetsz:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.