Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mindannyian jól ismerjük azt a hó végi állapotot, amikor a családi költségvetés már a végét járja, és a kosztpénzből sem igazán érdemes két liter tejnél nagyobb bevásárlásokat tervezni. Ilyenkor jön jól egy alapos spejzmustra, illetve mindaz, amit a spejzban találunk. Az egyik legjobb és legtöbb formában feldolgozható jolly joker alapanyag a tészta.

A spejzból való főzésnek persze alapfeltétele, hogy a kevéssé szűkös hóközi napokon olykor-olykor hazavigyünk egy-egy zacskónyi száraztésztát. Az az ideális, ha a kamrában található legalább egy csomag spagetti, egy csomagnyi széles metélt, egy csomag fodros nagy kocka, egy zacskó cérnametélt vagy eper levél. Az olasz vonalon – a spagetti mellett – érdemes még fettucinit, fusillit, pennét, lasagne tésztát vagy canellonit is tartani.

 

Rengeteg módon felhasználhatjuk a tésztaféléket, érdemes belőlük bespejzolni
Rengeteg módon felhasználhatjuk a tésztaféléket, érdemes belőlük bespejzolni

 

A levesek gazdagítására leggyakrabban cérnametéltet szoktunk használni, de ha igazán a tésztára szeretnénk építeni a levest, akkor egy zacskó lebbencs tésztát kapjunk le a polcról és készítsünk lebbencslevest. A könnyű zöldség- vagy húslevesek gazdagítására tökéletesen alkalmas a fusilli vagy a penne.

Ezek a tészták köretként vagy salátában is remekül megállják a helyüket. A lényeg csupán annyi, hogy főzésnél ne főzzük túl őket, így a szaftot is képesek még magukba szívni, és sokkal ízletesebbek, szaftosabbak lesznek.

 

Tejszínesen, paradicsomosan vagy egyszerűen fűszerekkel összeforgatva is nagyon finom
Tejszínesen, paradicsomosan vagy egyszerűen fűszerekkel összeforgatva is nagyon finom

 

A különféle hideg tésztasaláták nagyon könnyen összeállíthatóak, kőbevésett recept nélkül is boldogulhatunk az elkészítésükkel. A sós vízben kifőzött tészta kerülhet olajos-ecetes vegyes salátához, de adhatjuk majonézes öntettel bíró keverékekhez is. A tészta ezekhez az ételekhez plusz ízt nem ad, de tartalmassá teszi a salátákat.

 

Érdemes egy kis sajttal megszórva még egy kicsit sütni!
Érdemes egy kis sajttal megszórva még egy kicsit sütni!

 

A száraztésztából készített gyors főételek közül a magyarok nagy kedvence a tejfölös sajtos tészta, ami tíz perc alatt elkészíthető és nagyon laktató. Ha van egy kis időnk, akkor érdemes a kifőtt tésztát a tejföllel összeforgatni, kicsit fűszerezni, sajttal megszórni, és egy jénaiban vagy más hőálló tálban megsütni. Ha netalántán még egy darab szalonna is akad a háznál, akkor már kész is a pazar, szaftos, illatos ebéd.

Klasszikus hó végi tésztás ételnek számít még a grenadírmars vagy krumplis tészta is, aminél pusztán arra kell ügyelni, hogy a paprikás krumpliba oltott tészta mellé kellő mennyiségű vizet és savanyúságot kínáljunk. Rendkívül laktató étel.

Az olaszok legegyszerűbb tésztaételét is érdemes kipróbálni. Egy kevés olívaolajban megdinsztelnek két-három gerezd apróra vágott fokhagymát, és ebbe forgatják bele a sós vízben kifőtt tésztát. Hihetetlenül egyszerű és finom étel. Bátrabbak egy kevés citromhéjat is reszelhetnek az olajhoz.

Igazi klasszikusnak számít és gyerekkörökben is igen népszerű a paradicsomszószos tészta. A dinsztelt hagyma alapokon nyugvó paradicsomos mártás könnyedén megbolondítható különféle zöldfűszerekkel, zsályával, bazsalikommal, oreganóval, de ha csak egy kis borsot darálunk bele, akkor is nagyon finom lesz. A paradicsomszószhoz tehetünk apróra kockázott sült húst, maradék felvágottat, húsos szalonnát, esetleg valamilyen halkonzervet. A halkonzervek közül ezekhez az ételekhez az olajban eltett változatok a legjobbak. Ezen kívül a szószunk dinsztelt zöldségekkel is felturbózható. A kész ételt meg különféle elegáns – olasz – fantázianevekkel illethetjük.

 

Paradicsomos penne - gazdagíthatjuk kis maradék kolbásszal, vagy akár konzerv olajos hallal
Paradicsomos penne - gazdagíthatjuk kis maradék kolbásszal, vagy akár konzerv olajos hallal

 

A tejföl és a paradicsom mellett a tejszín is remek szószalap lehet. A maradék habtejszín felhasználására is alkalmas egy fokhagymás, rozmaringos ragu, amibe belekerülhet mindaz, ami a hűtőben lakik, és stílusában illeszkedik a tejszínes vonulathoz. Lehet az sonka, húsos szalonna, maradék hideg sült, de dolgozhatunk dinsztelt, főtt vagy konzerv zöldségekkel is. A dinsztelt zöldséges vonalon meg kell említsük a káposztás cvekedlit, ami ugyan kifejezetten vízválasztó étel, de sokan kedvelik. Ki sósan, borsosan, ki cukrosan rajong érte. Káposztán kívül készíthetjük karalábéval is, sőt nagyon finom a dinsztelt, fokhagymás spenóttal összekevert tészta is.

Azoknál a tésztáknál, amihez valamilyen szószt készítünk, érdemes a kész szaftba beleforgatni az enyhén sós vízben főtt, lecsöpögtetett tésztát, így sokkal jobban át fogja így venni a szaft ízét. Ha félünk, hogy teljesen elnyeli majd a tészta a szaftot, akkor a tészta főzőlevéből egy keveset adjunk hozzá a szószhoz.

 

Varázslatos étel a tészta, egy maréknyi zöldfűszerrel már kész isaz olcsó és gyors vacsora
Varázslatos étel a tészta, egy maréknyi zöldfűszerrel már kész isaz olcsó és gyors vacsora

 

A rakott tészták műfajában a határ a csillagos ég. A kifőtt tésztához szinte bármit hozzáadhatunk, lazíthatjuk tejföllel, elhabart tojással, besamellel, adhatunk hozzá fűszeres paradicsomszószt, de összesüthetjük különféle zöldségekkel is (itt jön képbe a spejz konzervkínálata). Klasszikus rakott tészta a túrós csusza, amit nem csak csuszatésztából készíthetünk. A csusza készítéséhez ideális az úgynevezett fodros nagy kocka, de alapvetően bármilyen közepes méretű tésztával elkészíthetjük. Itt is érdemes törekedni arra, hogy az ízek a lehető legjobban átjárják a tésztát, így a tejföllel alaposan összeforgatott tésztát tegyük a jénaiba, s ha akad, kis sajttal megszórva süssük össze.

Ha valamilyen ragumaradékkal rendelkezünk, vagy csak más formában látnánk viszont a rakott tésztáinkat, akkor egy doboz cannellonival vagy lasagnéval érdemes elkészíteni az ételt. Ezeket a tésztákat nem kell előfőzni, csupán megtölteni a kívánt töltelékkel (aminek kellően szaftosnak kell lennie ahhoz, hogy megpuhuljon a tészta), majd összesütni a sütőben.

 

A lasagnét szinte bármilyen maradék raguval tölthetjük, de nagyon finom spenóttal is
A lasagnét szinte bármilyen maradék raguval tölthetjük, de nagyon finom spenóttal is

 

A sós tésztákon kívül édes változatokat is készíthetünk. A tejfölös, sajtos tészta méltó társa a diós vagy mákos metélt, ami egyszerűsége ellenére verhetetlen és nagyon finom. Az olcsóbb édes tésztaételek között még dobogós a sokakban gyermekkori emlékeket ébresztő grízes tészta, ami sósan is kellemes fogás.

Kicsit időigényesebb a vargabéles, de alapvetően bármilyen édes tésztát elkészíthetünk tepsiben sütve, csupán annyi a lényeg, hogy tejjel, tejszínnel és tojással lazítsuk a tepsibe kerülő tésztánkat. Ebbe a kategóriába tartozik a pozsonyi kocka. Sőt édes lasagnét is készíthetünk, amit tejszínes-tojásos vaníliás krémmel és esetleg gyümölcsökkel töltve süthetünk össze.

Csirkés-cukkinis spagetti

Hozzávalók:
30 dkg spagetti 
30 dkg csirkemellfilé 
12 dkg húsos szalonna 
1 nagyobb cukkini 
2 gerezd fokhagyma 
olívaolaj 
só 
rozmaring 
oregano

Elkészítés: A felkockázott szalonnát jól megpirítom az olívaolajon, majd rányomom a fokhagymát és hozzáadom az igen apróra vágott mellet. Tényleg apróra felvágom, mert úgy élvezhető szimbiózis alakul ki közte és a tészta közt. 
Sózom, fűszerezem, majd a szintén apróra darabolt cukkinit is hozzákeverem. Amíg a cukkini kiüvegesedik, addig megfőzöm a spagettit, majd a kész tésztát beleforgatom a csirkés raguba.

Vargabéles

 

A vargabéles nem annyira olcsó, de nagyon laktató és isteni finom!
A vargabéles nem annyira olcsó, de nagyon laktató és isteni finom!

Hozzávalók:
25 dkg száraz, tojásos széles metélt
50 dkg félzsíros túró
6 réteslap
7 dkg vaj
2 dl tejföl
15 dkg cukor
4 tojás
csipetnyi só
10 dkg mazsola
1 citrom héja

Elkészítés: A tésztát sós vízben felteszem főni. Amíg fő, addig a túrót szitán áttöröm. A tojásokat szétválasztom, és a sárgájukat a túróhoz adom. A túróhoz hozzákeverem még a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a mazsolát és egy csipetnyi sót.
A tepsit kivajazom, a kész tésztát leszűröm, majd egy nagyobb keverőtálba teszem és hozzáadom a vajat, azzal átkavarom. A fehérjéket habosra verem és a túrós masszához adom, amivel összedolgozom, majd a tésztához öntöm. A tésztát átforgatom a krémmel.
A réteslapok felét a tepsibe fektetem, majd ráhalmozom a túrós tésztát és végül a maradék lappal fedem, amit tojássárgájával le is kenek. A vargabélest 175 fokra előmelegített tepsiben sütöm, amíg a teteje szépen meg nem barnul. Langyosra hűlve szeletelem.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.