Ha célod az egészségtudatos életmód, akkor jó, ha tudod, hogyan kerüld el a mesterséges adalékanyagokat, például azokat, amelyek az ételfestékben lehetnek. Helyettük mutatjuk a legszuperebb természetes ételfestő gyümölcsöket és zöldségeket!
Egy sütemény vagy torta igazán jól mutat, ha színes mázzal vonjuk be, vagy színes piskótalapok közé kerül a krém, de ha megnézzük az ételfestékek címkéjén az összetételi listát, hamar elmehet a kedvünk az efféle mókától. Szerencsére vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amik természetes módon megszínezik a desszertet, sőt, az ízélményt is fokozzák.
Így készíts ételfestéket otthon
A friss gyümölcsök és zöldségek, illetve porított változatuk egyaránt alkalmas az ételek festésére, legyen szó színes piskótáról vagy krémről. Egyre több boltban kaphatók például a liofilizált gyümölcsök, és őrölve, por formában is bevásárolhatunk a legtöbb alapanyagból. Érdemes beruházni néhány csomagra, hiszen ezek a gyümölcs- és zöldségporok kiváló smoothie-alapok is egyben, és értékes vitaminok forrásai. A következő színeket állíthatjuk elő belőlük.
Rózsaszín: Rózsaszínűre festeni az ételt legkönnyebben eperrel és málnával tudjuk. A friss gyümölcsöt passzírozzuk át egy szűrőn, hogy a magokat felfogjuk, és a pirosas lét keverjük a tésztához vagy a krémbe. Ezzel gyümölcsös, savas ízt is adunk a süteményünknek. Használhatunk liofilizált epret vagy málnát porrá őrölve, csak figyeljünk, hogy csomómentes legyen a végeredmény.
Piros: Friss cékla levével könnyen pirosra festhetünk bármilyen piskótát vagy krémet, de céklaport is használhatunk erre a célra. A főtt cékla emellett a sütemény tésztájába is kerülhet, így egy kis extra vastartalommal turbózhatjuk fel a desszertünket.
Narancssárga: Ehhez a szintén porított változatban is kapható sárgarépa a legjobb megoldás, de például egy répatorta esetében a nyers zöldség is lehet színezőanyag. A répa édeskés aromája sok sütemény ízéhez passzol.
Citromsárga: Egy csipet sáfránnyal vagy kurkumával elérhetjük, hogy ragyogó napsárga legyen a piskótánk vagy a krémünk. A fűszerek íze nem befolyásolja jelentősen a desszertünket, de ha az ízlésünk úgy kívánja, tegyük édesebbé.
Zöld: Egyaránt kiváló alapanyag a matcha tea és a por is, tökéletes bizonyíték erre a matcha teás tiramisu.
Lila: A friss áfonyát az eperhez és a málnához hasonlóan passzírozzuk át egy szűrőn, vagy egy kevés vízzel fel is forralhatjuk, és gyümölcsszószként is adhatjuk a tésztamasszába vagy a krémhez. Az áfonya is plusz gyümölcsös ízt ad a süteménynek.
Barna: A legkézenfekvőbb a csokoládé és a kakaópor, de a kávé is barnásra festi a desszerteket. Az édességek így még különlegesebb ízt kapnak, persze nem mindennel kombinálhatóak ezek az ételszínező alapanyagok, de egy tortakrém például csakis extra csokisan az igazi.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.