A hűtve tárolás nem mai "találmány", már nagymamáink és ük-ük-ük felmenőink is felismerték ezt a lehetőséget, mikor a pincékben, vermekben, a fúrt vagy ásott kutakba merítve tartósítottak bizonyos élelmiszereket.
A fagyasztás lényege, hogy az ételben lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk a hőfok drasztikus csökkentésével. A fagyasztással – és főleg a gyorsfagyasztással - nem sérülnek a különféle vitaminok, majdnem teljesen megmaradnak a zöldségekben, gyümölcsökben. Sajnos a legérzékenyebb erre a C-vitamin - mert a fény és az oxigén által is veszít értékéből. A gyorsfagyasztás milyenségét a hűtők csillag-számai jelzik.
Fagyasztásra minden friss hús és húskészítmény alkalmas. Figyeljünk arra, hogy akkora adagokba porciózva csomagoljuk a fagyasztandó húsárut, amit egyszerre fel fogunk használni. Inkább kisebb csomagokat készítsük, mint egy nagyobbat.
Disznóöléskor a konyhakész csomagokat szortírozva tegyük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe.
A baromfikat - feldolgozásuk megtervezése szerint - szintén csomagolhatjuk egészben, darabolva pl. pörköltnek, vagy sütésre készen.
A halakat a lehető leggyorsabban, megtisztítva, a majdani feldolgozás szerint csomagoljuk (filézve, egybe, stb.). A húsfélék közül ez a legromlékonyabb.
A gyümölcsfélék általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Jól járunk, ha először tálcán fagyasztjuk le a megtisztított gyümölcsöket, majd fagyott állapotban töltjük adagonként zacskóba, dobozba, így nem sérülnek, és kiengedéskor is egyben maradnak, különösen a bogyós gyümölcsök.
Különösen jól fagyasztható: meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, alma, körte, szilva, ringló, a kemény sárgadinnye, ribizli.
Átmentet képez az eper, a szamóca. Persze fagyasztható, de eredeti frissességét nem őrzi meg.
Nem fagyasztható: görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit, de a levük és a belőlük készült gyümölcspüré fagyasztható.
Nagyon jól fagyasztható a vaj – magas zsírtartalmának köszönhetően, ahogy a különféle sajtok, a juhtúró és a különféle vaj- és túróalapú szendvicskrémek is.
A kevésbé zsírosabb homogenizált tej, a túrófélék is fagyaszthatóak, de állaguk kissé megváltozik.
A tejszínt is lehet fagyasztani, ha nem akarunk belőle habot készíteni kiolvadás után. A friss tejszínből készült habot viszont lehet fagyasztani, de felengedés után nem lesz tartós.
Nem fagyasztható viszont a tejföl, a kefir és a joghurt - az ezekben lévő zsír kicsapódik, "grízes" lesz.
Mindenfajta készétel fagyasztható: levesek, főzelékek, köretek, húsételek, főtt tészták.
Nem fagyaszthatók: nyersen készített saláták, sós és édes pudingok, kocsonyák, főtt tojás, a házi készítésű majonéz /kicsapódhat az olaj, nincs benne tartósítószer és állományjavító/.
A megsütött piskótákat, linzereket, élesztős tésztákat szintén lehet fagyasztani. A nyers gyúrt tésztákat, rétestésztákat nyugodtan fagyaszthatjuk.
A különböző olajos magvakat - mandula, dióbél, mogyoróbél, mák - szintén fagyaszthatjuk, megóvjuk őket az avasodástól.
A tojást sem lehet fagyasztani héjastól, de felverve, akár külön fehérjét, sárgáját, vagy akár egyben már le tudjuk fagyasztani.
A csokit sem tudjuk lefagyasztani, mert kicsapódik a kakaóvaj, de a csoki szerencsére sokáig eláll – meg gyorsan el is fogy.
A legfontosabb, hogy csak tiszta élelmiszereket fagyasszunk le, mert fagyasztás után már nem lehet megmosni vagy tisztítani őket, sokszor felengedés nélkül is elkezdhetjük a főzést (pl. zöldségek).
A húsokat érdemes felhasználásuk célja szerint szétszedni: pörköltnek apróhúsokat, sütni hússzeleteket, a csontokat levesnek tehetjük el. Lehetőleg 2 személyre való húsnál többet ne csomagoljunk, mert megfagyott állapotban - felengedés nélkül- nem tudjuk a mennyiséget variálni. Ha több személyre kívánunk főzni, több kisebb adagot vegyünk inkább elő. A konyhakészre előkészített húsokat akár fűszerezhetjük, pácolhatjuk is.
Ha szeleteket kívánunk fagyasztani, nagyobb adagot is lefagyaszthatunk úgy, hogy a szeletek közé fóliát teszünk, így fagyottan is le tudunk emelni annyi szeletet, amennyire épp szükségünk van. Ezzel a módszerrel akár panírozott szeleteket is tudunk fagyasztani.
A zöldségféléket átválogatva, tisztítás és mosás után, szintén a tervezett felhasználás szerint csomagokba adagolva fagyasszuk.
A húslevesbe való zöldségeket akár vegyesen együtt is tudjuk fagyasztani, hálásak leszünk a felhasználáskor a gondosan előkészített csomagokért.
Néhány zöldségfélét érdemes blansírozni: ilyen a kelbimbó, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a káposzta, a zellergumó, a zöldbab (méretre vágva), vagy a spárga és a borsó. A blansírozás tulajdonképpen forrázás, rövid előfőzés: a zubogó, forró vízbe, szűrőbe téve, 2-3 percre belemerítjük a tisztított, darabolt zöldséget, utána kiemeljük, lecsepegtetjük, kiterítjük szikkadni, és kicsit leszárítva csomagoljuk.
A paradicsomot és a paprikát megmosva, szárítva tegyük el, ez csak főzésre lesz alkalmas, mert magas víztartalmának következtében lottyadt lesz. Viszont könnyűszerrel bármikor bedobhatjuk a fonnyadó darabokat szezonban a mélyhűtőbe: télen örülni fogunk neki.
A tököt gyalulva, konyhakészen csomagoljuk.
Amennyiben a vöröshagyma és fokhagyma héjas tárolását nem tudjuk megoldani, érdemes aprítva, adagokra osztva szintén fagyasztani.
A gombát hosszú ideig csak a mélyhűtőben tudjuk tárolni. Tisztítva, szeletelve, kicsi citromos lében megforgatva, zacskókba téve, de akár egészben - megmosva, a tönkjéről a földes részt letakarítva, megszárítva is eltehetjük a fagyasztóba.
A gyümölcsöket szintén megmosva, jellegüknek megfelelően akár meghámozva, adagokra osztva érdemes fagyasztani. Lehet cukrozni is, de akkor igen sok levet fognak engedni kiolvasztásukkor.
A tejtermékeknél is feltétlenül figyelembe kell venni a felhasználás módját és a család létszámát. Nem muszáj a 25 dkg-os margarint egyben fagyasztani, lehet 5 dekás adagokban is, de ha sütéshez szükségünk van a mennyiségre, akár eredeti csomagolásban is fagyaszthatjuk, ha nem sérült a csomagolása.
Sajtféléket akár reszelve is csomagolhatjuk, de szeletelve vagy kisebb adagokra osztva is.
A készételeket is érdemes 1 vagy 2 személyes csomagokban eltenni, mert ha szükséges, szintén könnyebb velük gazdálkodni.
A félkész ételek talán kivételek, mert nagyobb adagban is kerülhetnek a mélyhűtőbe, mivel a főzést befejezve - mint készétel - újra fagyasztható, természetesen a felhasználandó adagokat figyelembe véve.
A kenyeret szeletelve, a péksüteményeket darabonként fagyasszuk. A fagyasztható süteményekkel szintén így bánjunk.
A zöldfűszereket aprítva adagonként, csokronként, rudakat formálva vagy jégkockatartó rekeszeibe tömködve tehetjük el, attól függően, mire használjuk majd vagy melyik rokonszenves nekünk.
A lényeg az, hogy ne illatozzon, ne kapjon sok fényt, lehetőleg jól be legyen zárva, és minél kevesebb levegő maradjon a csomagolt élelmiszer mellett. A legideálisabb a négyszögletű forma, mert így jobban tudjuk elhelyezni a csomagokat a fagyasztóban. Ezt elérhetjük úgy, hogy egy dobozban lefagyasztjuk, és utána áttesszük egy múanyag zacskóba, jól lezárva a fagyott ételt.
Záráshoz alkalmazhatunk befőttes gumit, de ma már kapható zippes tasak is.
Ugyanígy tudunk bánni a megfagyott levesekkel, főzelékekkel, folyékony dolgokkal.
Vizesen nem jó fagyasztani, mert jegesedés alakulhat ki a csomagoláson belül.
Üvegben fagyasztani tilos, mert az üveg széttörik.
Nagyon fontos szempont: címkézzük fel a csomagokat! Mit és milyen adagban tartalmaz, és az eltevési dátumot is írjuk rá. Nagyon fontos, mert ki emlékszik már decemberben, mit rakott el októberben…
Úgy érdemes felolvasztani a fagyott ételeket, hogy ez a folyamat ne változtasson semmit az élelmiszeren, ez vonatkozik elsősorban a húsokra. NEM szabad csomagolatlanul meleg vízbe tenni, mert a meleg víz kioldja a fehérjét, csökken az értéke, pl. az így olvasztott csirke húsa szálkás lesz, sütés, főzés közben élvezhetetlenné válik. Csak zacskóstul tegyük vízbe. Legjobb, ha már előző nap kivesszük a mélyhűtőből, és normál térben hagyjuk kiolvadni.
A csonttá fagyott levest viszont egy ici-pici vízzel már tehetjük kis lángon a tűzhelyre. A szilárd főtt ételek esetében szintén a fokozatos kiolvasztás a megoldás, mert a tűzhelyre téve leragadhat, a közepe viszont jeges maradhat. A legjobb segítő ebben az esetben a mikrohullámú sütő - van kiolvasztási funkciója, és egy-kettőre szobahőmérsékletre
"melegíti" az ennivalót.
Vannak olyan fagyasztott ételeink, ahol nem kell megvárni a kiengedést, egyből tehetjük az ételbe. Ilyen például a virsli, a kolbász, a zöldborsó, a kukorica vagy a zöldbab... általában a zöldségfélék /ezért is nagyon fontos a fagyasztás előtti alapos tisztítás/.
A félkészen lefagyasztott élelmiszerek főzését be kell fejezzük, és innen már frissen készült kész ételnek számít, és a normál hűtőtérben tárolható vagy lefagyasztható, mint készétel.
A leveseket érdemes nagy mennyiségben elkészíteni és félkészen lefagyasztani, kisebb adagokra osztva. Érdemes sűrítményeket is készíteni, mert elővéve, vízzel felengedve készre főzzük.
A közelgő ünnepekre gondolva, ami nem is olyan soká lesz, ha most van egy kis időnk, már készíthetjük a bejglit, és mehet a hűtőbe. Sokat tudunk spórolni, mert most biztosan olcsóbban tudunk vásárolni, mint az ünnepi időszakban. Azon kívül az előre elkészített és fagyasztott ételekkel nem fogunk a fenyőfa alá lerogyni a fáradtságtól, és az újévet is pihentebben fogjuk várni. Ez vonatkozik minden sátoros ünnepünkre is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.