Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Praktikus

 Ha kicsírázott, ehető még? Innen tudhatod, hogy romlott a hagyma

A kihajtott hagyma (és a csírák) biztonsággal fogyaszthatók, bár nem mindenki kedveli a csíra keserű ízét.
A hagyma az egyik legelterjedtebb zöldség a világon: nekünk magyaroknak úgy tűnhet, minden főételünkben megtalálható. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, nincs olyan háztartás, ahol ne lenne legalább három-négy fej hagyma a kamrában vagy a hűtőben.

Sokféle hagyma létezik: a legtöbb fajtát nyár végén szedik fel és megfelelő tárolás mellett hónapokig is eláll. Ha nincs olyan helyiségünk, ahol fénytől védve, szárazon tarthatjuk, akkor a konyhában kosárban négy-hat hétig, hűtőszekrényben pedig akár 1-2 hónapig is megőrzi frissességét.

Figyelem: ez az időszak drasztikusan, kb. 1 hétre csökken, ha a hagymát megpucoljuk és felvágjuk!

Vigyázzunk a penésszel!

A hagyma külsején egy dologra kell figyelni: a penészre. A hagymahéjon látható fekete foltokat gyakran kosznak gondoljuk, pedig a kormos hatást egy aspergillus niger nevű gomba okozza. Ez a specifikus penészgomba megtalálható a talajban, a hagyma magjaiban, és akkor kezd el szaporodni, ha a hagyma megsérül vagy rosszul tárolják.

Az aspergillus nigeren kívül vannak más típusú penészgombák is, amelyekre figyelni kell. A halványsárga, majd később kékeszöld, porszerű penészgomba, a penicillium szintén gyakorta fertőzi meg a hagymát vágásokon és zúzódásokon keresztül.

Mivel a látható penész mikroszkopikus spórák kolóniája, még ha sikeresen el is távolítjuk az összes látható penészgombát, valószínűleg még mindig lesznek olyan spórák, amelyeket nem látunk, ezért jobb, ha a penészes hagymákat kidobjuk a szemétbe.

A csírázó hagyma öregszik, de fogyasztható

A csíra egy erős zöld „szár”, amely a metélőhagymához vagy a mogyoróhagymához hasonlít, és a hagyma tetejéből nő ki. A csíra az öregedés jele, ezért ha frissnek is tűnik, ne feledjük, hogy eltarthatósági idejéből már csak kevés van hátra, hiszen fiatalkorát nagy eséllyel a zöldségesnél töltötte, így az élettartama otthon a kamrában már rövidebb lesz.

A kihajtott hagyma (és a csírák) biztonsággal fogyaszthatók, bár nem mindenki kedveli a csíra keserű ízét/ Fotó: Shutterstock
A kihajtott hagyma (és a csírák) biztonsággal fogyaszthatók, bár nem mindenki kedveli a csíra keserű ízét/ Fotó: Shutterstock

A csírázás természetes jelenség, nem azt jelzi, hogy megromlott a hagyma. Épp ellenkezőleg: egy új élet növekedése indult meg. A csíra ott szunnyad a hagymában, és megfelelő körülmények között, például nedvesség hatására elindul a hagyma életciklusának következő szakasza.

A kihajtott hagyma (és a csírák) biztonsággal fogyaszthatók, bár nem mindenki kedveli a csíra keserű ízét.

A csírázó hagyma azonban gyorsabban romlik, és etiléngázt bocsát ki. Pont ezért nem szabad együtt tárolni a hagymát és a burgonyát: ez a gáz ugyanis a burgonya csírázásának a folyamatát is felgyorsíthatja.

Puha és ütődött, de még ehető?

Mint minden zöldség, így a hagyma útja is kalandos lehet míg eljut a termelőtől a fogyasztóig. Kisebb ütődés még belefér, de ha a hagyma húsába belevágnak vagy komolyabb zúzódást kap, szinte biztosan megindul a minőségromlás.

A puhaság annak a jele, hogy a hagyma bomlani kezdett és megindult a rothadás. Egy kis puha folt azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egész hagyma használhatatlan: néha lefejtve a sérült rétegeket találunk ép, egészséges részeket. Ha megnyomjuk a hagymát, érezzük, hogy végig puha és szivacsos, vagy van még kemény része. Utóbbi esetben érdemes addig hámozni, míg elérjük az egészséges részét.

Szagoljunk!

Ha a hagyma külsején nincs penész, nem csírázik és kellően kemény, a klasszikus szagolós teszt segíthet megállapítani, hogy a hagyma romlott-e. Néha ugyanis a hagyma külseje teljesen rendben van, mégis amikor felvágjuk láthatóan nem egészséges. Ilyen esetben az illata árulkodó lehet: az erős és intenzív hagymaillat helyett kellemetlen, rothadó szagot áraszt. Ez az „illatváltozás” már a mikrobáknak köszönhető, ekkor már biztosan megindult a rothadás. Nincs mese: ilyenkor dobjuk ki a hagymát!

Olvass tovább:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.