A tökéletes, pergős rizs elkészítése sok mindenen múlik, többek között számít az is, hogy milyen típusú rizsből készítjük a köretet, átmossuk-e vagy megpirítjuk, milyen edényben és mennyi ideig főzzük, illetve mennyi vizet adunk hozzá. Van azonban egy olyan összetevő, ami nem annyira kézenfekvő, mégis remek ízt kölcsönöz a főtt rizsnek.
Az emberek többsége csak sót tesz a rizshez, míg mások ételízesítőt vagy egy pici kurkumát kevernek a vízbe, hogy ezzel is ízesítsék ezt a népszerű köretet. Erre a célra azonban nemcsak a fűszerek, hanem a vöröshagyma is tökéletes, sőt szinte észrevehetetlenül ad hozzá valami extrát a főtt rizshez.
Mosd át vagy egy kevés olajon, egy lefedhető lábasban pirítsd meg a száraz rizst, amíg üveges nem lesz. Ezután öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózd ízlés szerint, keverd meg és tegyél bele egy kisebb fej, megpucolt vöröshagymát. Fedd le, hogy benne tartsd a gőzt és alacsony lángon párold 15 percig.
Ha kész, zárd el a tűzhelyet és hagyd fedő alatt további 5-10 percig pihenni, hogy a maradék nedvességet is magába szívják a rizsszemek. Tálalás előtt pedig szedd ki a hagymát.
Hosszas áztatás és kapargatás helyett létezik egy egyszerűbb trükk arra, hogy eltüntesd az odakozmált rizst az edény aljáról. Önts az edénybe egy-két ujjnyi magasan vizet, tegyél bele mosogatószert, tedd fel a gázra és folyamatos kavargatás mellett forrald fel. Ha kész, hagyd kihűlni, majd öntsd a mosogató szűrőjébe a vizet és benne a felázott rizsszemeket, végül a szokásos módon mosogasd el a lábast.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.