Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Praktikus

Túl sok az eper? Ezzel a módszerrel fagyasszuk le, hogy egész évben élvezhessük

eper /Fotó: Shutterstock
Már javában tart az eperszezon, a piacon is szinte minden asztalnál megtalálható a kínálatban. Igaz, nem a legolcsóbb gyümölcsök sorát erősíti, ezért kár lenne érte, ha a kukában végezné. Inkább fagyasszuk le és élvezzük az év minden szakában. Viszont vigyázzunk, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan tesszük mindezt.

Májustól júniusig szezonja van az epernek. Mikor, ha nem most készítenénk ebből a szuper gyümölcsből valamilyen szuper finomságot. Azonban előfordulhat, hogy kissé túlvállaljuk belőle magunkat, és többet veszünk annál, mint amennyit megeszünk. Ahhoz pedig túl drága, hogy a kukában végezze. Kézenfekvő, hogy ilyen helyzetekben bedobjuk azt a fagyasztóba, hiszen élettartamának a meghosszabbítására ez a legjobb módszer. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan fagyasztjuk.

Az eper így az év bármely szakára eltehető /Fotó: Shutterstock
Az eper így az év bármely szakára eltehető /Fotó: Shutterstock

Az eper kiválóan fagyasztható, ráadásul közvetlenül a fagyasztóból kivéve is számos felhasználási módját ismerjük. Annak érdekében, hogy a gyümölcs a mélyhűtőből kivéve is hibátlan maradjon, az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

  1. Az epret érdemes már abban a formában a fagyasztóba tenni, ahogyan azt később felhasználnánk. Fagyott állapotban igen nehéz a szeletelése, ezért ha később például turmixgépbe tennénk, akkor a konyhai gép is sokkal jobban boldogul vele, ha már félbevágva tesszük el kéőbbre. Szóval tényleg nem árt átgondolni, hogy mi lesz majd a bogyós gyümölcsünk sorsa.
  2. Alkalmazzunk gyorsfagyasztást! Erre azért van szükség, mert az eper egy igen magas víztartalmú gyümölcs, így felolvasztás után pillanatok alatt elázik. Gyorfagyasztással viszont minimálisra csökkenthetjük a jégkristályok kialakulását, ami egyébként teljesen hazavágná a gyümölcsöt, mire az kienged.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez az eljárás csak valami szuper, extramodern fagyasztóval lehetséges, akkor már most szólunk, hogy ez nem így van. Ilyenkor csupán csak annyi történik, hogy a gyümölcsöt egyetlen rétegben, a lehető leggyorsabban tesszük ki a fagyasztó hideg levegőjének.

A gyorsfagyasztás legjobb módja

  1. Miután leöblítettük az epret, egy papírtörlővel szárazra töröljük.
  2. Ha eltávolítottuk a szárakat, a nagyobb bogyókat félbevágjuk.
  3. Pakoljuk az epreket egy viaszos sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és terítsük szét rajta egyenletesen a bogyós gyümölcsöt.
  4. Rakjuk a fedetlen sütőlemezt a fagyasztóba, majd nagyjából hat óra alatt fagyasszuk keményre az eperszemeket.
  5. Az idő leteltével a fagyasztott epret tegyük át egy fagyasztózacskóba, esetleg valamilyen tárolóedénybe, majd tároljuk mélyhűtőben. Fontos, hogy ne a fagyasztószekrény ajtajába tároljuk, ugyanis ott komoly hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve.

Ha eddig nem így fagyasztottátok az epret, akkor most megéri kipróbálni ezt a technikát is. A bogyók egyébként nagyjából fél évig tartják meg ízüket, de ezután is felhasználható némi íz és minőségveszteséggel. Neked is van egy jó praktikád? Oszd meg azt a Mindmegette közösségével is Facebookon, a Főzzünk együtt a Mindmegettével csoportban.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.