Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Praktikus

Japán trükktől lesz még finomabb a rizs – így főzd meg, és tuti a siker!

A rizsfőzés sokak számára jelent igazi kihívást: ragad, összeáll, leég, kemény marad.. Ismerős problémák? Eláruljuk, hogyan lesz mindig tökéletes a rizs!

A sok kudarc után nem meglepő, hogy sokan inkább az előfőzött rizst választják, vagy beszereznek egy rizsfőzőt. De vannak más módszerek is, hogy a rizs finom és megfelelő állagú legyen; most megmutatjuk a legegyszerűbbet!

A párolt rizs egyszerűen elkészíthető / Fotó: Shutterstock
A párolt rizs egyszerűen elkészíthető / Fotó: Shutterstock

Ha puha, illatos és hihetetlenül finom rizst szeretnél, felejtsd el a zacskós rizst! Ha megtanulsz klasszikus párolt rizst készíteni, nem fogsz többé mást enni, ráadásul pénzt is spórolsz. Az első, amire figyelj, hogy megfelelő fajtát válassz. A hosszú szemű rizs, mint például a basmati vagy jázmin a legnépszerűbb típusok, érdemes ezekből beszerezni akár nagyobb mennyiséget is. Nézzük, hogyan készítsd el!

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 160 g rizs
  • víz
  • 1 ek. olaj
  • ½ tk. só

Elkészítése:

  1. A rizst átöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. Egy széles, alacsony edényt, magasabb serpenyőt szárazon előmelegítünk.
  3. Hozzáadjuk az olajat, hagyjuk felforrósodni, majd ráöntjük a rizst és kb. 1 percig folyamatos kevergetés mellett átpirítjuk.
  4. Ezután forró vizet öntünk rá (1 csésze rizshez 1,5 csésze vizet számolunk), megsózzuk, lefedjük és alacsony hőfokon 15 percig főzzük.
  5. Ne keverjük, ne ellenőrizgessük! Negyed óra elteltével levesszük a fedőt, és egy kétágú húsvillával átkeverjük a rizst.
A megpirított rizst forró vízzel öntsük fel / Fotó: Shutterstock
A megpirított rizst forró vízzel öntsük fel / Fotó: Shutterstock

Mi lehet a baj?

  • Ha a rizst a szükségesnél több vízbe főzted, tegyél rá egy szelet fehér kenyeret és így főzd kis lángon egy ideig: a kenyér felszívja a felesleges vizet.
  • Ha picit leégett a rizs, a kenyér erre is megoldás: tegyél egy szeletet a rizsre, hagyd rajta 5-10 percig, és a kellemetlen szag eltűnik.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.