Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Rakott zöldbab darált hússal
Praktikus

Tegyél 1 csipet sót a kávédba, leesik az állad a végeredménytől!

Kávé
A kávét sokféleképpen lehet elkészíteni és ízesíteni is. Az igazi kávérajongók "üresen" isszák,  sokan tejjel, cukorral vagy mézzel fogyasztják, és egyre többen vannak, akik egy csipetnyi sóval bolondítják meg. 

A sós kávé csak első hallásra tűnik furának, Törökországban például teljesen természetes, hogy a fekete nedűt sóval isszák. A só ugyanis semlegesíti a kávé keserűségét, és különleges aromát kölcsönöz neki. Ez azonban valószínűleg nem tapasztaltad, ha véletlenül sót tettél cukor helyett a kávédba... A magyarázat a mennyiségben keresendő.

A só és a keserű íz

Mint bizonyára már tudod, öt alapízt érzékelünk: édeset, sósat, keserűt, savanyút és unamit. Az elfogyasztott ételek kémiai reakciókat váltanak ki az agyban, így azonosítjuk az ízeket. A sós, bár önálló íz, mégis kicsit eltér a többitől, hiszen felerősíti a különböző ízeket. Például a süteményekhez adott csipetnyi só kiemeli, hangsúlyosabbá teszi az amúgy is édes ízt. A kávéban azonban kicsit másként hat: tompítja a túlpörkölt vagy túl savas kávé kellemetlen keserű ízét.

Nem is gondoltad volna, hogy 1 csipet só tompítja a túlpörkölt vagy túl savas kávé kellemetlen ízét, ugye? Fotó: Shutterstock
Nem is gondoltad volna, hogy 1 csipet só tompítja a túlpörkölt vagy túl savas kávé kellemetlen ízét, ugye? Fotó: Shutterstock

Sózva édesebb

Mindenképpen próbáld ki a sós kávét, ha le szeretnél szokni a cukorról vagy az édesítőszerekről, de nem barátkoztál még meg a kávé kesernyés ízével. A hozzáadott mennyiség azonban tényleg csak csipetnyi legyen: míg a kevés só semlegesíti a keserű ízt, és erősíti az édeset, addig ha túl sok sót teszel a kávéba az lesz az uralkodó íz, és ihatatlan lesz a végeredmény.

Olvass még több praktikus tanácsot:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.