Olaj
A leggyakrabban használt módszer a rács beolajozása, ennek viszont az a hátulütője, hogy az olaj könnyen ráéghet a rácsra vagy lecsöpöghet. Ezeket szerencsére meg lehet előzni úgy, hogyha közvetlenül a sütés előtt használod az olajat. Érdemes azzal is kísérletezni, hogy melyik olaj válik be a legjobban, használhatsz például kókuszolajat vagy akár olívaolajat is.
Krumpli
Kevésbé ismert, hogy a krumpli is segíthet az ételek rácsra ragadása ellen. Csak vágj össze egy krumplit és a nedves részével kend be a rácsot. Egy keményítőréteg fog képződni, ami megakadályozza, hogy az ételek közvetlenül érintkezzenek a ráccsal, így pedig nem tudnak ráragadni.
Falap
A legbiztosabb módszer, ha egy falapot helyezel a rácsra és arra rakod az ételeket, így garantáltan nem tudnak a rácsra ragadni. Ez a módszer leginkább halaknál vagy vékony húsoknál alkalmazható. A vastagabb húsok ugyanis így nem tudnak megfelelően átsülni.
A hagyma
A még meleg rácsot kend be egy félbevágott hagymával, ezután sokkal könnyebb lesz majd eltávolítani róla a szennyeződéseket.
Az almaecet
Rakj almaecetet egy szórófejes flakonba és fújd be vele a rácsot. Hagyd hatni 5-10 percig, majd drótkefével könnyedén ledörzsölheted az odakozmált darabkákat.
A szódabikarbóna
Keverd össze egy kis vízzel a szódabikarbónát és dörzsöld át vele a rácsot. Másnap reggel könnyedén megtisztíthatod egy szivaccsal vagy összegyűrt alufólia darabbal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.