Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Praktikus

Itt az ideje póréhagymát ültetni, hogy ősszel saját póréból főzhess

Még nincs késő elültetni a póréhagymát, hogy őszre saját termésből főzhess /Fotó: Shutterstock
A magyaros konyha elképzelhetetlen hagyma nélkül, ám míg idehaza főleg a vörös- és a fokhagyma örvend nagy népszerűségnek, máshol a többi hagymafélét is előszeretettel fogyasztják. Népszerű, sőt rendkívül egészséges a póréhagyma is, amelyet ráadásul mi magunk is termeszthetünk.

A póréhagyma jellegzetes, hosszúkás és vaskos hagymaféle, amely egyike a legegészségesebb zöldségeknek. A kalóriaértéke alacsony, ellenben tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne C-, E-, A- és B-vitamin, valamint vas, kalcium, kálium, cink, mangán és szelén is. A póréhagymában található illóolaj, az allicin segíti a bélmozgást, rutintartalma erősíti a hajszálereket és gátolja a rákkeltő szabad gyökök kialakulását.

A póréhagyma rendkívül egészséges hagymaféle /Fotó: Shutterstock
A póréhagyma rendkívül egészséges hagymaféle /Fotó: Shutterstock

Egyik legfontosabb jellemzője, hogy a vörös- és a fokhagymával szemben nem okoz gyomorégést vagy puffadást, így az érzékeny gyomorúak is bátran fogyasztják a póréhagymát, sőt akár saját maguk is termeszthetik.

A póréhagyma fajtái

A szedés idejét tekintve létezik nyári, őszi és téli (vagy áttelelő fajta). A nyári és az őszi póréhagyma levele világoszöld, szára vékonyabb, szövetállománya zsengébb és nem télálló. A téli szedésű fajták vastagabb szárral, sötétzöld levelekkel rendelkeznek és magasabb a szárazanyag-tartalmuk is, mint a nyári vagy őszi példányoknak – olvasható az Agroinform cikkében.

Május végén ültethető az őszi szedésű póréhagyma

A póréhagymát többféleképpen is lehet szaporítani. Az őszi szedésre szánt növényeket helyrevetéssel, azaz a szabad talajba már március elején el kell ültetni, a palántáról nevelt zöldséget viszont nyár elején, azaz április-május folyamán ültetik ki a szabadba. A kiültetett palánták hamar, három-négy nap alatt gyökeret eresztenek, és ezután indul meg a lombnövekedés. Ettől kezdve kiemelt figyelmet kell fordítani az öntözésre.

A póréhagyma rendszeres öntözés mellett termeszthető /Fotó: Shutterstock
A póréhagyma rendszeres öntözés mellett termeszthető /Fotó: Shutterstock

Mire van szüksége a póréhagymának?

A póréhagyma úgynevezett hosszúnappalos növény, azaz sok fényt igényel. Árnyékban vagy félárnyékban nem termeszthető, vízigénye pedig nagyobb, mint a többi hagymafélének, ezért rendszeresen öntözés mellett termeszthető sikerrel.

A hosszú és etiolált (fénytől eltakart) szár érdekében folyamatosan kell töltögetni a növény körül a földet, a talajt a hagyma szárához húzni. Növényvédelmen kívül (peronoszpóra és hagymalégy) egyéb ápolási munkát nem igényel.

Mikor szedhető a póréhagyma?

Az Agroinform szerint a nyári póré szedését már megkezdhetjük, ha a szár elérte a két centi átmérőt, az áttelelő típusok esetében azonban érdemes megvárni a 4 vagy 6 centis vastagságot. Nem javasolt kézzel kihúzni-kitépni a póréhagymát a földből, mert megsérülhet a termés, ezért a szedés előtt fel kell lazítani a földet egy ásóval, esetleg ki is emelhetjük vele a hagymát.

Még nincs késő elültetni a póréhagymát, hogy őszre saját termésből főzhess /Fotó: Shutterstock
Még nincs késő elültetni a póréhagymát, hogy őszre saját termésből főzhess /Fotó: Shutterstock

Fogyasztás előtt a száraz leveleket távolítsuk el, a gyökeret vágjuk le, és a leveleket alaposan mossuk át, mert a legkisebb résbe is bekerülhet a föld.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.