Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Praktikus

Itt az ideje póréhagymát ültetni, hogy ősszel saját póréból főzhess

Még nincs késő elültetni a póréhagymát, hogy őszre saját termésből főzhess /Fotó: Shutterstock
A magyaros konyha elképzelhetetlen hagyma nélkül, ám míg idehaza főleg a vörös- és a fokhagyma örvend nagy népszerűségnek, máshol a többi hagymafélét is előszeretettel fogyasztják. Népszerű, sőt rendkívül egészséges a póréhagyma is, amelyet ráadásul mi magunk is termeszthetünk.

A póréhagyma jellegzetes, hosszúkás és vaskos hagymaféle, amely egyike a legegészségesebb zöldségeknek. A kalóriaértéke alacsony, ellenben tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne C-, E-, A- és B-vitamin, valamint vas, kalcium, kálium, cink, mangán és szelén is. A póréhagymában található illóolaj, az allicin segíti a bélmozgást, rutintartalma erősíti a hajszálereket és gátolja a rákkeltő szabad gyökök kialakulását.

A póréhagyma rendkívül egészséges hagymaféle /Fotó: Shutterstock
A póréhagyma rendkívül egészséges hagymaféle /Fotó: Shutterstock

Egyik legfontosabb jellemzője, hogy a vörös- és a fokhagymával szemben nem okoz gyomorégést vagy puffadást, így az érzékeny gyomorúak is bátran fogyasztják a póréhagymát, sőt akár saját maguk is termeszthetik.

A póréhagyma fajtái

A szedés idejét tekintve létezik nyári, őszi és téli (vagy áttelelő fajta). A nyári és az őszi póréhagyma levele világoszöld, szára vékonyabb, szövetállománya zsengébb és nem télálló. A téli szedésű fajták vastagabb szárral, sötétzöld levelekkel rendelkeznek és magasabb a szárazanyag-tartalmuk is, mint a nyári vagy őszi példányoknak – olvasható az Agroinform cikkében.

Május végén ültethető az őszi szedésű póréhagyma

A póréhagymát többféleképpen is lehet szaporítani. Az őszi szedésre szánt növényeket helyrevetéssel, azaz a szabad talajba már március elején el kell ültetni, a palántáról nevelt zöldséget viszont nyár elején, azaz április-május folyamán ültetik ki a szabadba. A kiültetett palánták hamar, három-négy nap alatt gyökeret eresztenek, és ezután indul meg a lombnövekedés. Ettől kezdve kiemelt figyelmet kell fordítani az öntözésre.

A póréhagyma rendszeres öntözés mellett termeszthető /Fotó: Shutterstock
A póréhagyma rendszeres öntözés mellett termeszthető /Fotó: Shutterstock

Mire van szüksége a póréhagymának?

A póréhagyma úgynevezett hosszúnappalos növény, azaz sok fényt igényel. Árnyékban vagy félárnyékban nem termeszthető, vízigénye pedig nagyobb, mint a többi hagymafélének, ezért rendszeresen öntözés mellett termeszthető sikerrel.

A hosszú és etiolált (fénytől eltakart) szár érdekében folyamatosan kell töltögetni a növény körül a földet, a talajt a hagyma szárához húzni. Növényvédelmen kívül (peronoszpóra és hagymalégy) egyéb ápolási munkát nem igényel.

Mikor szedhető a póréhagyma?

Az Agroinform szerint a nyári póré szedését már megkezdhetjük, ha a szár elérte a két centi átmérőt, az áttelelő típusok esetében azonban érdemes megvárni a 4 vagy 6 centis vastagságot. Nem javasolt kézzel kihúzni-kitépni a póréhagymát a földből, mert megsérülhet a termés, ezért a szedés előtt fel kell lazítani a földet egy ásóval, esetleg ki is emelhetjük vele a hagymát.

Még nincs késő elültetni a póréhagymát, hogy őszre saját termésből főzhess /Fotó: Shutterstock
Még nincs késő elültetni a póréhagymát, hogy őszre saját termésből főzhess /Fotó: Shutterstock

Fogyasztás előtt a száraz leveleket távolítsuk el, a gyökeret vágjuk le, és a leveleket alaposan mossuk át, mert a legkisebb résbe is bekerülhet a föld.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.