A tárolásra vonatkozó tanácsok természetesen akkor is érvényesek, ha nincs lehetőségünk szüretre, és boltban vásároljuk a fürtöket. Az első fontos dolog, amire érdemes figyelni, hogy közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg a szőlőt, ellenkező esetben hamar megromlik.
Mindig csak a jól érett, egészséges szőlőfürtöket tároljuk, és rendszeresen ellenőrizzük a gyümölcsöt. Ha sérült, penészes szemet találunk, akkor azt mindig távolítsuk el, különben rövid időn belül az egész fürttől elbúcsúzhatunk.
A Metropol cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a szőlőt ne tegyük hűtőszekrénybe, ugyanis ott könnyen bepárásodhat, amitől szintén romlásnak indulnak a szemek. Emellett erős illatú élelmiszerek mellé se rakjuk, mert például a hagyma szagát könnyen átveszi a szőlő. Viszont, ha hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tároljuk, akkor akár 2-3 hétig is elállhat a gyümölcs.
Amennyiben nagyobb mennyiségű szőlőt tárolunk, akkor legalább két hetente érdemes alaposan kiszellőztetni a helyiséget, illetve a kénezésről se feledkezzünk meg. A kénlapok égetésével ugyanis hatékonyan fertőtleníthetjük a levegőt – írja az Agroinform.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.