Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Promóció

Édes karácsonyi ízek a nagyvilágból

karácsonyi süti
Minden családnak megvan a maga karácsonyi hagyománya. Vannak, akiknél nagyon különleges dolgok is helyet kapnak a karácsonyi asztalon. És vannak, akik minden évben kitalálnak valami újat. De azért megvannak a közös pontok. Nálunk szinte mindenhol van valami mákos és diós sütemény, mégha nem is minden családban a bejgli az úr. És a gesztenyés finomságok is jellemzőek az ünnepen.

Ezeknek igazából az az oka, hogy szezonálisan Európa ezen részén ezek az alapanyagok találhatók meg, és így a természethez idomult a hagyomány. De nem mindenhol van ez így a világon. Szerencsére ma már szinte bármilyen hozzávaló beszerezhető nálunk is az év bármely szakaszában, így bátran kísérletezhetünk. Nézzünk meg néhány távoli karácsonyi finomságot.

Flan – a mennyei spanyol puding

A pudingok karácsonykor sokfelé népszerűek, nem csak Spanyolországban. Nem is csoda, hiszen egyszerű és mégis fenséges finomságok. A Flan egy nagyon egyszerű vanília puding karamellás öntettel. Önthetjük kuglóf formába vagy bármiféle más alakzatba is. Létezik gyümölcsös, kókuszos vagy csokis Flan is, de maradjunk most a klasszikus karamellásnál.

Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 450 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 db fahéjrúd
  • reszelt citromhéj
  • 6 db egész tojás
  • 2 db tojássárgája

Elkészítés:

200 g-ot a cukorból elkezdünk karamellizálni 1-2 evőkanál vízzel.

Habverővel felverjük a tojásokat, a tejet és a tejszínt.

A karamellát belefolyatjuk a kiválasztott forma aljába és erre öntjük a kikevert masszát.

Magas falú tepsibe tesszük a formánkat, amit megtöltünk háromnegyedéig meleg vízzel.

140 fokon 50 percig sütjük.

Ha kész, kivesszük a vízből és egy másik tepsire rakjuk, amit hűtőbe teszünk 1 órára.

Tálalás előtt kiborítjuk egy tányérra.

Ha kuglóf formában sütjük és egy tortatartó állványra helyezzük, a karácsonyi asztal éke lehet. Bár egzotikus finomság, mégis illeszkedik egy klasszikus karácsonyi miliőbe. Keressünk mellé ízléses karácsonyi asztali dekorációkat. A Kik akciós katalógusában találhatunk kedves kis fenyőt az asztalra vagy bájos angyalkát. A pudinggal karöltve meghitté teszik az ünnepi vacsorát.

Pepparkakor – a svéd, pikáns, gyömbéres keksz

Édes, ropogós, csípős. Ez a Pepparkakor, a svédek mézeskalácsa. Tulajdonképpen nagyon hasonlít a mi mézeskalácsunkra, csak sokkal intenzívebb benne a gyömbér íze és illata. Sütés közben érezhető már ahogy száll a fanyarul édes gyömbérillat. Svédországban ez a karácsony illata. Ugyanúgy ahogy nálunk a mézeskalácsot, ők sem csak megeszik, hanem dekorációra is előszeretettel használják. A fára rakva ahogy az illata elegyedik a fenyőével az igazán csodálatos.
Ha csak evésre szánjuk, csinálhatjuk a zabpelyhes változatát is, az is nagyon finom. De mi most a klasszikus karácsonyit írjuk le.

Hozzávalók:

  • 20 dkg méz
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg barnacukor
  • 30 dkg vaj
  • 150 ml víz
  • 2 ek fahéj
  • 2 ek gyömbér
  • 2 ek szegfűszeg (mindhárom őrölt)
  • 100 dkg finomliszt
  • 1 ek szódabikarbóna

Elkészítés:

Minden cukrot, a mézet és a vizet jól összeolvasztjuk.

A tűzről levéve tesszük bele a vajat és megvárjuk míg magától elolvad.

Minden más hozzávalót összekeverünk és összeállítjuk a tésztát.

Folpackkal beborítva egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben állni.

Másnap egy órán át szobahőmérsékleten melegítjük, csak utána kezdünk el vele dolgozni.

1-2 mm vékonyságúra nyújtjuk és tetszőleges formában szaggatjuk-

Sütőpapíros tepsiben 8-10 perc alatt megsütjük.

Már jóval karácsony előtt megcsinálhatjuk, sokáig eláll. Fontos viszont, hogy helyezzük jól zárható dobozba. A Jysk, Kik és Pepco üzletekben remek, erre alkalmas tárolódobozokat találhatunk.

Stollen – az izgalmakat rejtő gyümölcskenyér

A németek saját bevallása szerint náluk nincsen karácsony Stollen nélkül. Hasonlóan az előzőhöz, az illat itt is nagyban hozzátesz a teljes élményhez. Ugyanis tele van finomabbnál finomabb aszalt gyümölcsökkel, amik ha sülnek és összeadódik az illatuk, hát, leírhatatlan, és akkor még bele se kóstoltunk. Látványra a hófödte tájra emlékeztet a vastag porcukorrétegnek köszönhetően.
Szívesen fogyasztják a Glühmost-al, ami a német forraltbor.

Hozzávalók:

Töltelék:

  • 80 g kandírozott narancshéj
  • 80 g kandírozott citromhéj
  • 150 ml rum
  • 200 g mazsola

Tészta:

  • 90 g cukor
  • 250 ml tej
  • 30 g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 580 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szegfűszeg
  • 170 g vaj
  • 200 g marcipán

A külsejére:

  • 100 g olvasztott vaj
  • porcukor


Elkészítés:
A kandírozott dolgokat rumba áztatjuk.

A tésztához meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt kis cukorral.

A többi cukrot keverőtálba tesszük a tojásokkal és a tojássárgákkal, citromhéjjal, liszttel, sóval és a fűszerekkel, majd dagasztani kezdjük.

Ha összeállt megy bele a puha vaj és simára dagasztjuk.

Letakarva fél órát kelesztjük. Majd belegyúrjuk a gyümölcsöket és újra 30 percig kelesztjük.

Átgyúrjuk, 3 felé osztjuk és 3 téglalapot nyújtunk.

A marcipánt is leharmadoljuk és 3 rudat formázunk belőle, amiket a tészták egyik hosszabb szélére rakunk.

Behajtjuk háromnegyedéig őket, majd a maradék részt ráhajtjuk a tésztahenger tetejére és lenyomkodjuk.

Nedves konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük.

Majd 170 fokon 40 percig sütjük.

Ha kihűlt, megkenjük olvasztott vajjal és vastagon porcukorba forgatjuk.

Az a jó karácsonyi süteményekben, hogy a legtöbbet ajándékba is adhatjuk, mert sokáig elállnak. Adjunk melléjük különleges teakeverékeket is. Csodás teatároló dobozkákat találunk az IKEÁban (vagy a padláson, pincében régi időkből?) Remekül összepasszoló ajándék lehet.

Képek forrása: Pixabay

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.