A meggy származási helye Eurázsia. Már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, bár nem tudjuk pontosan, mikortól különböztetik meg a cseresznyétől. Honfoglaló eleink is bizonyíthatóan ismerték a meggyet. Hazánkban - csakúgy mint Európa többi részén - a 15-17. századra vált népszerűvé. A Somogymeggyeshez hasonló településnevek és a személynevekben való megjelenés (Medgyesi) is alátámasztják, hogy kedvelt gyümölcs volt már több száz évvel ezelőtt, bár kezdetben inkább a vadmeggy és a cigánymeggy volt közismert. Régen tartó fogyasztásának és vizsgálatának köszönhetően a testre gyakorolt jótékony hatásaira is hamar rájöttek.
Európa meggybefőtt előállításában meghatározó szereplő Magyarország. Évente átlagosan 60 – 65 millió üveg gyártásával mintegy 60 %-os piaci részesedést ér el az európai piacon, amivel a német meggybefőtt-igény körülbelül kétharmad részét elégíti ki (ezáltal az is egyértelmű, hogy a magyar meggybefőtt döntően német piacra kerül). Magyarország a fagyasztott meggy piacán kis szereplőnek számít, piaci részaránya mindössze 4 – 6 %. Hazánk évi átlagos 70 ezer tonnás meggyterméséből közel 20 ezer tonna kerül exportra, 50 ezer tonna pedig a belső piacainkon kerül értékesítésre. 2021-ben 60-70 ezer tonnára becsülhető a várható hazai meggytermés.
100 gramm meggy energiatartalma 213 kJ/51 Kcal. 85%-a pedig víz. C-vitamin-tartalma 12 mg/100 gramm. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiségű nyers meggy fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Emellett vízhajtó hatású, serkenti a veseműködést, illetve segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamin és szerves só van benne. B- és C- vitaminban is gazdag, antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
A meggyben található az egyik legerősebb antioxidáns, az úgynevezett quercetin. Rengeteg tanulmány készült, amelyből egyértelműen kiderül, a quercetin képes csökkenteni a vérnyomást, sőt, akár a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében is segítséget nyújthat. Ásványianyag-tartalma révén vértisztító, a benne található kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntetik a szívritmus-elégtelenséget.
Egy kísérletben 14 egyetemista férfinél tesztelték, van-e különbség az edzéseik minőségében, ha naponta kétszer három deciliter meggylevet elfogyasztanak. Az eredmény egyhangú volt. Mindenki, aki az étrendje részévé tette az italt, úgy érezte, sokkal lassabban fáradt el, energikusabb volt, és keményebben, hosszabban tudott edzeni, mint előtte.
A meggy természetes gyulladáscsökkentő. Enyhíti a testedzést követően kialakuló izomlázat. A meggylé-kúra már 24 óra elteltével segít az izmok regenerálódásában és visszaadja a sportolók izomerejét. A jótékony hatás eléréséért és a meggy élénkpiros színéért is a gyümölcs antioxidáns összetevői felelősek.
A sportkedvelőknek azért is jó választás a savanykás gyümölcs, mert A-vitamin tartalmának köszönhetően regenerálja a légzőszervek nyálkahártyáit, így megkönnyíti a légzést, ami a sporttevékenység mellett megfázás vagy légzőszervi panaszok esetén is hasznos lehet. A meggylé az egyik legjobb ellenszere a meghűléses és vírusos légzőszervi betegségeknek, mivel a savanykás környezetben a vírusok képtelenek megélni, illetve szaporodni.
A gyümölcs természetes forrása a melatonin nevű hormonnak, amely pozitívan befolyásolja az alvási ciklusokat. Bizonyított tény, hogy a meggylé-koncentrátumot fogyasztók átlagosan 34 perccel tovább tudtak aludni, továbbá 5-6%-kal javult az alvásminőségük is. Idős, alvásproblémával küzdő emberek esetén is hasznos gyümölcs, hiszen az ő esetükben is komoly javulást mutattak az eredmények.
A meggy sokkal többre képes, mint azt sokan gondolnák. Pozitív hatásai az egészségünkre már néhány nap alatt érezhetőek. Nem szabad túlzásba sem esni, ugyanis két deciliter 100%-os meggylé 140 kalóriát és 25 gramm cukrot tartalmaz, ám napi két pohártól még nem fogunk elhízni. Legjobb, ha valódi meggyből készítünk akár egy kiadós turmixot, de természetesen azért önmagában fogyasztva is bőven kifejti jótékony hatásait.
Érett gyümölcsöt vásároljunk, a meggy ugyanis nem utánérő. Minél hamarabb használjuk fel, mert könnyen megromlik. Rostos vagy szűrt italt, levest és befőttet is készíthetünk belőle, a savanykás meggyszószt pedig főtt húsok mellé tálalhatjuk. Sütemények töltelékeként is ízletes. Ízesítői: kardamom, szerecsendió, reszelt citrom- és narancshéj, citromfű, fahéj. Fénytől védett, szellős, hűvös helyen tároljuk. Az érettség fokától függően akár egy hétig is eláll a hűtőben. Mélyhűthető, de befőtt és lekvár formájában is tartósíthatjuk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A meggyeket megmossuk és kimagozzuk, ez tart a legtovább.1 liter vizet forralunk, a meggyet beleszórjuk. Mikor újra felforrt, beletesszük a tej felét, a tejszínt, a cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, kicsit összerottyantjuk. Hozzáadjuk a kókuszt. A maradék tejben elkeverjük a keményítőt, majd a leveshez adjuk. Citromlével ízesítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.