Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, a lisztet és a tetejére az élesztőt. Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat, és hagyom, hogy jól bedagassza a gép. Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok. Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és 5 percig letakarva pihentetjük.
Miközben a tészta kel, elkészítjük a vaníliapudingot. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről, kihűtjük.
Az áfonya szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4×4 részre vágjuk, azaz 16 darab egyforma négyzetet kapunk. Mindegyik négyzet közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. A sarkokat kissé összecsípjük.
Az így kiképzett fészkekbe 1-1 evőkanálnyi pudingot teszünk, mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerint áfonyaszemekkel. Ha nem szeretnénk hőkezelni az áfonyát, akkor elég csak a végén szépen elosztani a süteményeken. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és a tészta szélét lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Mikor elkészültek a sütemények, lekenjük őket vékonyan egy kevés forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.