Elkészítés: Először elkészítjük a tölteléket, ehhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk, és ráfacsarjuk a citrom levét. Egy magasabb falú serpenyőbe tesszük a vajat, ezen megdinszteljük az almát a cukor felével, az előzőleg leöblített mazsolával és a citrom reszelt héjával, a végén a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hűlni.
Míg a töltelék hűl, elkészítjük a tésztát. A tésztához a lisztet a sütőporral és a porcukorral együtt egy csipet sóval egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.
Mikor a tészta jól összeállt, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük. A nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan odanyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje. Rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a langyos almatölteléket.
Az almarétegre elkészítjük a diós habot. A tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük kemény habbá, és apránként adagolva hozzákeverjük a rumot, a végén pedig laza mozdulatokkal a darált diót. Mikor ezzel készen vagyunk, rásimítjuk a diós habot az almarétegre.
A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, és befedjük vele a pitét. Én most egy kicsit játszottam a tésztával, nem egyben, hanem a kinyújtott tésztából formákat kiszúrva került rá a felső réteg. A felső tésztaréteget lekenjük 1 tojássárgájával, és ha egészben kerül rá a tészta, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőbe téve 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.