Elkészítés: A töltelékhez a körtéket meghámozom, magházukat eltávolítom, 1/2 cm-es kis kockákra vágom. Egy serpenyőbe szórom, és lassú tűzön párolni kezdem, 2 perc elteltével hozzáadom a sűrű birslekvárt, felforralom, majd félreteszem. A körtekockák épp csak opálosra párolódnak, nem esnek szét. Amíg a töltelék hűl, egy nagy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, majd elkészítem a tésztát.
A csokoládét egy tálba kockázom, kis lábosban vizet forralok, erre helyezem a csokoládés tálat – gőz fölött megolvasztom a tartalmát. Az olvadt csokoládét félreteszem, hogy langyosra hűljön. Közben a tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek.
A tojások sárgáit egy nagy keverőtálba helyezem, hozzáadom az 5 dkg porcukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét és a puha vajat. Krémesre keverem, majd hozzáadagolom a langyos, olvasztott csokoládét. Ez azért fontos, mert ha túl forrón kerül hozzá a csokoládé, a tojáskrém darabos lesz (kicsapódik a fehérjetartalma). A csokoládékrémbe forgatom a habbá vert fehérjét, ügyelve arra, hogy ne törjön szét a hab, végül beleszitálom az 5 dkg lisztet.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A könnyű krémes tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 12-14 perc alatt megsütöm – a rendkívül könnyű tésztának nem szabad kiszáradnia, akkor készült el, ha a felszíne selymes, tapintásra ruganyos.
Amíg a tészta a sütőben van, egy sütőrácsot a tepsivel megegyező méretű sütőpapírral borítom. Erre szórok kb. 2 evőkanálnyi porcukrot úgy, hogy egyenletes rétegben fedje a papírt. A legnagyobb odafigyelést igénylő művelet a kész csokoládés lap rácsra borítása. Óvatosan, ugyanakkor határozottan kell kiborítani, hogy ne törjön szét! A cukrozott felületre nem tapad a tészta, a tekerésnél így könnyebb dolgozni vele.
A tésztalapot 4, azonos szélességű csíkra vágom fel. Még langyosan, szép sorban haladva mindegyikre teszek a töltelékből: gyakorlatilag vékonyan megkenem a körtekockás birslekvárral a kis csokoládészalagokat, majd a keskenyebb végüknél feltekerem, mint a piskótatekercset. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha teljesen kihűl a tészta, elveszíti rugalmasságát. A 4 vaskos tekercset 1 órára hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megszilárduljanak.
Közben lapos tálba szórom a mandulaszeleteket, majd a várakozási idő leteltével egy lábosban ismét vizet forralok, a fehér csokoládét tálba tördelem, és gőz felett megolvasztom. A tekercseket először hosszában félbe, majd keresztben 3 részre vágom. Így minden rolniból 6 db félbevágott tekercset kapok. A kis félkörök vágási felületét megmártom a fehér csokoládéban, majd a mandulaszeletekben – így szép kis zúzmarás talpat kapnak. A talpukkal lefelé sütőpapírral borított rácsra sorakoztatom őket. A maradék csokoládét elosztom a fatörzsszeletek tetején, megszórom a maradék mandulával, így kapják meg zúzmarás köntösüket. Ha a csokoládé megszilárdult, fogyasztásig hűtőszekrényben tárolom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.