Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot vágjuk vékony csíkokra, majd az áfonyával és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk, hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is. A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom- és narancshéjjal. Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (Ha szükséges, közben egy pici tejet önthetünk még hozzá. Én egymás után kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy szép sima tésztát kapjak. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!)
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg.
A megkelt tésztát osszuk 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá (kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík). Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel, és formázzunk csigákat.
Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában (22 cm-es formát is használhatunk, akkor szorosabban lesznek a csigák, és magasabb lesz a kalácsunk). Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig. Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.
Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon vagy megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.