Elkészítés: A 8 liter vizet addig melegítem a 6 kg cukorral, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Forralni nem szoktam. Kissé zamatosabb a végeredmény, ha 5-5,5 kg cukrot olvasztunk fel a vízzel, majd kb. 1/2-1 kg cukrot karamellizálunk, és a végén összeöntjük a vizes eleggyel. Ha felolvadt a cukor, levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni.
Kissé langyos állapotban belekeverjük a citromsavat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Forró (de nem forrásban levő) 2 dl vízbe belemérjük a nátrium-benzoátot, majd ezt is hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük a már hideg cukros léhez.
Egy 20 literes műanyag vödör vagy hordó aljára halmozzuk a NEM megmosott (fontos, hogy ne mossuk meg, mert a rajta levő sárga por a legzamatosabb, és sajnos mosás közben lejön a virágról. Elég, ha lepöcköljük róla a bogarakat, és lehetőleg ne főút mellől szedjük), zöldjétől megfosztott bodzavirágokat. Óvatosan, hogy ne szóródjon le róla a sárga virágpor. Utána karikázzuk rájuk a citromok felét, a többit elég, ha belefacsarjuk. Azért jó, ha nem kerül bele sok citromhéj, mert belekeseredhet.
Ha kész vagyunk, öntsük rá a cukros vizet, és zárjuk le légmentesen az edényt. Én ki szoktam rakni a kertbe, jó napos helyre, ahol 3-4 nap alatt kész. A 3. nap elején érdemes megkóstolni, mert 1000 fokban hamarabb is elkészülhet. :)
Jól csavarjuk ki a virágokat, a citromkarikákat dobjuk ki nyugodtan, majd szűrjük bele üvegekbe. Hűtőben vagy pincében tároljuk, sokáig eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.