Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Chanel macaron - feketén-fehéren recept
recept
Rafinált

Chanel macaron - feketén-fehéren

45 perc
0 adag
Átlagos
5
2012. 03. 21.

Elkészítés

Elkészítés: Mandulaszeleteket vásároltam az őrölt mandula elkészítéséhez, ezeket a kicsi kávédarálómmal megőröltem. Rövid szünetekkel daráljuk a mandulát, nehogy túlmelegedjen, mert könnyen összecsomósodik. Mindenképpen szitáljuk át az őrleményt, hogy szép legyen, majd adjuk hozzá a 10 dkg átszitált porcukrot.

4 napig pihentettem a hűtőben az 5 dkg-nyi tojásfehérjét. Kb. 2 db tojásból nyerhető ki ez a mennyiség. Biztosan elkészíthető kevesebb pihentetéssel is, de nekem ez vált be. Ha felmerül bennetek a kérdés, mihez is kezdjetek a tojássárgájával, akkor javaslom nektek, gyúrjatok belőle száraztésztát.

Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a 2 dkg maradék porcukrot. Végül az összekevert 5 dkg őrölt mandulát és a 10 dkg cukrot fakanállal óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjéhez.
Ezután keverjük hozzá a 2 g tintahal tintát. Megfelelő állagú kell legyen a végeredmény, mert különben lapos és folyós lesz a tésztánk. További 1 kanál cukorral javítottam az első macaron állagán.

Habzsákba vagy egyszerű zacskóba (a sarkát levágjuk) töltjük a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy egy tiszta fémlapra nyomjunk ki kb. 3 cm átmérőjű köröket. Nyomjunk ki egy kicsi halmot a habzsákból, és húzzuk felfelé a végén. Helyezzük megfelelő távolságra egymástól a tésztahalmocskákat, mert kicsit szétterülnek majd.
Kb. 15 perc alatt 150 °C-os sütőben szárítjuk, majd további 5 percig 120°C-on sütjük. Folyamatosan figyeltem, hogyan változik az állaga. A tetejének szilárdnak kell lennie, és egy kicsi habos talpnak is meg kell jelennie az igazi macaronnál.

Végül hagyjuk teljesen kihűlni a papíron, majd egyesével leválaszthatjuk a macaronokat.

A krém elkészítése nagyon egyszerű. Törjük át a krémes házi túrót, majd adjuk hozzá a felvert tejszínt. Citromlével és vaníliás cukorral ízesítetsük a krémet.

Szépen betöljük a krémet a 2 korongba, és készen is vagyunk. A macaron 2-3 napig is eláll töltött állapotban, de töltetlenül, lezárt üvegben akár hetekig is.

Megjegyzés
Egy őrült ötlet pattant ki a fejemből, de megérte megcsinálni a végeredmény miatt! Fecómnak nagyon tetszett! Ő az elsődleges bírálóm, így sokat adok a véleményére! Elárulom Nektek azt is, hogy negyedik próbálkozásra lett ilyen szép a macaronom. Megvan a talpa és a teteje sem lett csúnya. Korábban volt, amelyik szétfolyt, vagy csúnya lett, nem sikerült a talpa, de legutóbb ujjongva vettem ki a sütőből ezt a változatot. Persze van még mit gyakorolnom, de megéri. Macaron történelem: manapság Franciaországban örvend nagy népszerűségnek ez a habcsókhoz hasonló finomság. De honnan erednek a gyökerei? Az első gasztroemlékek a XIV-XV. századi Velencébe kalauzolnak el minket. Több monda is kering arról, szivárgott be annak idején a francia köztudatba. Az egyik szerint az olasz Medici Katalin ismertette meg a franciákkal ezt a finomságot a XVI. században, amikor férjével együtt annak hazájába költözött. De olvashatunk a karmelita nővérekről vagy éppen olasz zsidó kereskedőkről, akik hírét vitték ennek a desszertnek Franciaországban. A sütemény mandulaőrleményből, tojásfehérjéből, cukorból, valamint két darab, általában 3 cm átmérőjű korongból áll. A töltelékek tárháza kifogyhatatlan: dzsemek, lekvárok, krémek és a tökéletesen passzoló ganache (ejtsd: gánás). A receptet és a fotót BoldogAgi küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Habkarika recept
Recept
Egyszerű

Habkarika

115 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.