Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Chanel macaron - feketén-fehéren recept
recept
Rafinált

Chanel macaron - feketén-fehéren

45 perc
0 adag
Átlagos
5
2012. 03. 21.

Elkészítés

Elkészítés: Mandulaszeleteket vásároltam az őrölt mandula elkészítéséhez, ezeket a kicsi kávédarálómmal megőröltem. Rövid szünetekkel daráljuk a mandulát, nehogy túlmelegedjen, mert könnyen összecsomósodik. Mindenképpen szitáljuk át az őrleményt, hogy szép legyen, majd adjuk hozzá a 10 dkg átszitált porcukrot.

4 napig pihentettem a hűtőben az 5 dkg-nyi tojásfehérjét. Kb. 2 db tojásból nyerhető ki ez a mennyiség. Biztosan elkészíthető kevesebb pihentetéssel is, de nekem ez vált be. Ha felmerül bennetek a kérdés, mihez is kezdjetek a tojássárgájával, akkor javaslom nektek, gyúrjatok belőle száraztésztát.

Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a 2 dkg maradék porcukrot. Végül az összekevert 5 dkg őrölt mandulát és a 10 dkg cukrot fakanállal óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjéhez.
Ezután keverjük hozzá a 2 g tintahal tintát. Megfelelő állagú kell legyen a végeredmény, mert különben lapos és folyós lesz a tésztánk. További 1 kanál cukorral javítottam az első macaron állagán.

Habzsákba vagy egyszerű zacskóba (a sarkát levágjuk) töltjük a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy egy tiszta fémlapra nyomjunk ki kb. 3 cm átmérőjű köröket. Nyomjunk ki egy kicsi halmot a habzsákból, és húzzuk felfelé a végén. Helyezzük megfelelő távolságra egymástól a tésztahalmocskákat, mert kicsit szétterülnek majd.
Kb. 15 perc alatt 150 °C-os sütőben szárítjuk, majd további 5 percig 120°C-on sütjük. Folyamatosan figyeltem, hogyan változik az állaga. A tetejének szilárdnak kell lennie, és egy kicsi habos talpnak is meg kell jelennie az igazi macaronnál.

Végül hagyjuk teljesen kihűlni a papíron, majd egyesével leválaszthatjuk a macaronokat.

A krém elkészítése nagyon egyszerű. Törjük át a krémes házi túrót, majd adjuk hozzá a felvert tejszínt. Citromlével és vaníliás cukorral ízesítetsük a krémet.

Szépen betöljük a krémet a 2 korongba, és készen is vagyunk. A macaron 2-3 napig is eláll töltött állapotban, de töltetlenül, lezárt üvegben akár hetekig is.

Megjegyzés
Egy őrült ötlet pattant ki a fejemből, de megérte megcsinálni a végeredmény miatt! Fecómnak nagyon tetszett! Ő az elsődleges bírálóm, így sokat adok a véleményére! Elárulom Nektek azt is, hogy negyedik próbálkozásra lett ilyen szép a macaronom. Megvan a talpa és a teteje sem lett csúnya. Korábban volt, amelyik szétfolyt, vagy csúnya lett, nem sikerült a talpa, de legutóbb ujjongva vettem ki a sütőből ezt a változatot. Persze van még mit gyakorolnom, de megéri. Macaron történelem: manapság Franciaországban örvend nagy népszerűségnek ez a habcsókhoz hasonló finomság. De honnan erednek a gyökerei? Az első gasztroemlékek a XIV-XV. századi Velencébe kalauzolnak el minket. Több monda is kering arról, szivárgott be annak idején a francia köztudatba. Az egyik szerint az olasz Medici Katalin ismertette meg a franciákkal ezt a finomságot a XVI. században, amikor férjével együtt annak hazájába költözött. De olvashatunk a karmelita nővérekről vagy éppen olasz zsidó kereskedőkről, akik hírét vitték ennek a desszertnek Franciaországban. A sütemény mandulaőrleményből, tojásfehérjéből, cukorból, valamint két darab, általában 3 cm átmérőjű korongból áll. A töltelékek tárháza kifogyhatatlan: dzsemek, lekvárok, krémek és a tökéletesen passzoló ganache (ejtsd: gánás). A receptet és a fotót BoldogAgi küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Friss receptek

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.