Elkészítés: A kovászhoz (50 dkg lisztre számítva) 2,5 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy félliteres edénybe, összekeverjük 1,5 dl langyos vízzel, 1 kávéskanál cukorral és 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen állni hagyjuk kb. 1/2 órát, amíg felfut.
Eközben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt, meglangyosítjuk mikrohullámú sütőben (2 perc a legkisebb teljesítményen), vagy egy tálban meleg helyre tesszük a kovász felfutásáig).
A lisztet és a kovászt 3 kiskanál sóval összekeverjük, és annyi (kb. 2-3 dl) vizet adunk hozzá, hogy egynemű masszát kapjunk. Jól összegyúrjuk. A tésztának nem szabad se ragadnia, se túl száraznak lennie. Vastag ruhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk.
A szépen megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk. Egy kivajazott, lisztezett formába tesszük, a tetejét belisztezzük, és még egyszer kelni hagyjuk kb. 30 percig.
A sütés előtt vízzel megkenjük, ha szükséges, megvágjuk. A sütőbe egy forró vízzel telt edényt helyezünk, de most nem melegítjük elő a sütőt, hanem amikor berakjuk a tésztát a sütőbe, akkor gyújtjuk be, és a legmagasabb fokozaton 20-30 percig sütjük (addig ne nyissuk ki). Majd 30-45 percig 190 fokon sütjük.
Ha nagyon pirulna a kenyér teteje, rakjunk rá alufóliát. A kenyér akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog.
A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni. A teljesen kihűlt kenyeret konyharuhába csomagolva tároljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.