Elkészítés: A leveshez 2 padlizsánt egészben megsütünk – ezt tehetjük gázégőn, egészen addig amíg a héja hólyagos és teljesen fekete lesz kb. 15 perc – nem kell félni, húsa nem ég meg, vagy akár sütőben is 220 fokon – ez utóbbi kicsit időigényesebb. Ezután a padlizsánt héjastól jeges vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk majd húzni a héját.
A másik padlizsánt 2 cm-es kockákra vágjuk, és egy serpenyőben olajon megfuttatjuk (a teljes mennyiséget érdemes 2 adagban megsütni, hogy valóban piruljon, és ne szívjon magába sok olajat a zöldség!), amíg picit megpirulnak a kockák. Papírkéztörlőre kiszedjük a megsült padlizsánkockákat, és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a felesleges zsiradék.
A kekszhez egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzászórjuk a fűszereket (paprika, cayenne bors, só, bors). A puha vajat egy másik tálban összekeverjük a reszelt parmezán sajttal, majd az előzőleg összekevert száraz hozzávalókkal összedolgozzuk, könnyű állagú tésztát kell kapnunk. Alaposan lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2 egyforma részre osztjuk, és rúddá formázzuk. Ezeket fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
A mákot egy nagyobb lapos edényben (tálca, tepsi) eloszlatjuk . A hűtőből kivett tésztarudakat alaposan beleforgatjuk a mákba, hogy vastagon bevonja azokat.
Ezalatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit. A mákos tésztarudakat kb. 6 mm vastag szeletekre vágjuk, és 3 cm-es távolságban lefektetjük őket egymás mellé. Kb. 12 perc alatt arany barnára sütjük.
A kihűlt egészben sült padlizsánokról lehámozzuk a héjukat, majd egy késsel kissé összeaprítjuk, és egy fazékban feltesszük főzni az alaplével és a citromlével, sózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, alacsony lángra tesszük, és további kb. 20 perc alatt készre főzzük. A megsült padlizsánkockákat az utolsó 5 percben adjuk hozzá. Megkóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük.
Tálaláskor hozzákeverjük a tejszínt és a tetejét megszórjuk friss bazsalikomlevéllel, a mákos-parmezános kekszet kínáljuk mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.