Elkészítés: Az aszalványokat előzetesen mazsolányi méretűre aprítom, összekeverem, rumba áztatom a felhasználásig.
Először a töltelék készül, mert teljesen ki kell hűlnie, és jó, ha áll legalább 2 órát. (A töltés előtt, ha szükséges, javíthatunk az állagán a fenti hozzávalókból, fontos, hogy ne legyen lágy.)
A tejet a cukorral felforralom, a mákot és a morzsát belekeverem. Félrehúzom, a többi belevalót hozzákeverem, (az aszalványok kivételével) hűtöm. A dióssal is így járok el.
A tésztához a lisztben szétmorzsolom a margarint, belemorzsolom az élesztőt (a frisset se futtatom), a többi hozzávalóval jó alaposan összegyúrom, letakarva kb. 1/2 órát pihentetem konyhai hőmérsékleten.
A tésztát elfelezem, majd a darabokat újra felezem, a kapott 4 darabot megint elfelezem. (8 db kb. 20 dkg-os darabokat kapok.) Egyenként kinyújtom (kb. 28x18 cm) téglalap alakká, a töltelékkel megtöltöm, az aszalt gyümölccsel meghintem, feltekerem, két szélét benyomkodom, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egymástól távol fektetem (külön tepsibe a 4-4 rudat).
A kenéshez a tojás sárgájájához keverek kevés fehérjét, a rudakat lekenem, langyos helyen pihentetem 1,5 órát, addig a tojás bőven megszárad, a tészta pedig kel. Megkenem kicsit felvert tojásfehérjével, hideg helyre teszem fél órára.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A rudakat sűrűn megszurkálom, hogy a gőzök könnyebben eltávozzanak, és kb. 25-30 perc alatt megsütöm.
A tepsiben hagyom teljesen kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.