A szalonnát (ebből sosem elég) centis kockákra vágom, majd vasserpenyőben pörccé sütöm.
A zsírból a pörcöt tányérra szedem. Jénaiba egy keveset öntök a szalonnából kisült zsírból.
Kifőzöm a tésztát, egy-két perccel rövidebb ideig kell főzni, mint ami a javasolt főzési idő. A jénaiba eztán beleteszem a tésztát, majd a villával megtört tehéntúróval elkeverem.
A tetejére ráöntöm a tejfelt (fél kiló túróra egy liter tejfelt lehet számolni.) Nyitott jénaiban körülbelül 20 percig sütöm 150 fokon.
Tálaláskor egy jó adag rakott csusza, a tetejére a sült pörcből ízlés szerint kerüljön, majd szórjuk meg darabokra tört dióval, és sózzuk ízlés szerint.
Megjegyzés
Tudom, hogy nem reformkaja, de fantasztikusan finom. Nem javaslom olajjal készíteni: zsírral az igazi, ha egészségtelennek is tartják egyesek. Bár nem az, ha lemozgod.
A szalonnából kisült zsírt hűtőben szoktam tárolni, és fehérborban eltett savanyúkáposztával, kenyérre kenve szépen fogy.
A receptet és a fotót Vonyi küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.