Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Fekete-erdő torta IV. recept
recept
Rafinált

Fekete-erdő torta IV.

90 perc
0 adag
Költséges
2.3
2009. 07. 11.

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjébe teszünk 8 dkg cukrot, a sárgájába pedig 10 dkg cukrot. Elsőnek a fehérjét verjük fel kemény habbá, majd a habból egy keveset átteszünk a sárgájába, majd azt is habbá verjük. A sárga habot a fehér habhoz öntjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd ezt óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, eligazítjuk, és a közepére mélyedést csinálunk (magyarul a szélén magasabban, a közepén mélyebben legyen a massza). Előmelegített (150 fok) sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük, tűpróbáig (ha beleszúrjuk a tűt vagy kést, és nem ragad hozzá tészta, akkor kész a piskótánk). Amikor megsült, belisztezzük a piskótánk tetejét, és az asztalt vagy nyújtódeszkát is belisztezzük. majd ráfordítjuk a formánkat. Kicsit megnyomkodjuk, hogy ami esetleg még keletkezett dudor, azt is korrigáljuk. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, különben összemegy és nem 20 szelet lesz, hanem csak 16. :-) (Általában én az oldalára szoktam fordítani a formát, így hamarabb kihűl és nem vizesedik be sehol a piskótám. Én mindig úgy sütöm a piskótát, hogy a tortaformának az alját elhanyagolom, és helyette papírral bélelt tepsire teszem a formát. Így biztos elkerülöm azt, hogy bevizesedjen az alja. Meg nem zsiradékozom és lisztezem az oldalát, hanem késsel kivágom a formából a piskótát, így az se vizesedik be. Gondoltam, megosztom veletek ezt is. Kis titok!)

A töltelékhez a meggybefőttünket kibontjuk, egy tálba csurgatjuk a levét, és a ráhelyezett szűrőbe a meggyet is kiborítjuk, így tuti lecsöpög a meggyről a lé. :-) A meggyből kiválogatunk 20 db úgy, hogy szép és egyforma nagyságú legyen, egy kis tálban félretesszük, majd később felhasználjuk. Ezután elkészítjük a sárgakrémünket, ami nem sárga lesz, hanem lilás, de sebaj. :-) Egy edénybe teszünk vizet, és azt feltesszük forralni. Egy másik edénybe - amit majd rá lehet helyezni a vizesre - elkészítjük a krémet. Ehhez 1 db tojást és 2 evőkanál lisztet (5 dkg) kikeverjük csomómentesre. A meggy levét fogjuk felhasználni, de nem mindet, csak egy keveset. Lassan adagoljuk a folyadékot a tojásos liszthez, és keverjük csomómentesre, majd egy kicsit több folyadékot öntünk bele, hogy állagra folyékony legyen, de azért ne túlságosan. Szóval kb 1,5-2 dl meggylé kell ehhez. Tegyük fel a vizes edényünkre, és állandó keverés mellett főzzük be sűrűre. Ha ez kész, tegyük félre, és néha kevergessük meg, nehogy becsomósodjon, hagyjuk kihűlni.

A 8 dl tejszínt elfelezzük. 4 dl tejszínt verjük habbá. Ne teljesen, hanem kb. félkeménységűre, majd a kihűlt krémünket tegyük hozzá, és így együtt verjük keményre, mintha elkezdene túrósodni. Mert ez a későbbiek folyamán jól jön nekünk. A lecsöpögtetett meggyet (nem a kiválogatott 20 szemre gondolok) apró darabokra vágjuk fel, és adjuk a jól felvert krémünkhöz, majd kavarjuk el. Így egyből megváltozik az állaga, ami nekünk pont jó. Verjük fel a másik 4 dl tejszínt is kemény habbá. Majd ebből a habból evőkanállal szedjünk ki kb 3 evőkanálnyi habot egy kis tálba. Ehhez a kis tejszínhabhoz adjuk a kakaóport, és keverjük össze. Ízre kicsit kesernyésnek kellene lenni, ami a későbbiekben nem fog érződni. A nagyobb mennyiségű tejszínhabbal nem kell csinálnunk semmit. Így elkészűlt a három ízű töltelékünk is. :-)

A torta összeállítása: A kihűlt piskótánkat most már kivehetjük a formából. Fogunk egy éles kést, és 3 részre vágjuk a piskótát. Picit figyeljünk arra, hogy a középső lapunk vastagabb legyen, mint az alja és a teteje. Magunk elé vesszük a legalsó lapot. Na ez bonyolult lesz, remélem érthetően el tudom magyarázni. Remélem, jó a vizuális elképzelésetek arról amit írok. :-) Vizualitást kérek. Szóval. Elsőnek a meggyes töltelékkel kezdünk. Zsákba tesszük - vagy valamilyen adagolóba, amin átmennek a meggydarabok is. Ezt a tölteléket úgy helyezzük a piskótára, hogy szépen követjük a körvonalat. és körbe egy csíkot rajzolunk a töltelékünkkel. Ez kb 1,5 cm szélességű legyen. Szóval csak a szélén haladunk körbe ezzel a krémmel. Ha ezzel készen vagyunk, akkor fogjuk a sima tejszínünket, azt is betöltjük zsákba, és mellé belülre kb. ugyanolyan szélességben szintén rajzolunk egy kört. Következő lépésben a kakaós tejszínt töltjük be, és azzal is rajzoljunk egy kört, de az vékonyabb legyen mint az előző kettő. Aztán elölről kezdjük, és a meggyes töltelékkel rajzolunk belülre még egy kört, majd a sima tejszínnel egyet, és középre pedig egy pöttyöt nyomunk a kakaós habból. Rátesszük a piskótalapot, majd ugyanezt az elvet és sorrendet követve megcsináljuk ezt az emeletet is, majd ráhelyezzük a tetejét a piskótának. Mivel egy csomó meggyes töltelékünknek ki kell maradnia, és a sima tejszínből is ki kell maradnia, így azt is felhasználjuk. A kakaós tejszínt csak a töltésnél használjuk, szóval annak el kell fogynia. A meggyes krémet rákenjük a tortára, és ezzel kiigazítjuk a hibáinkat, amit a töltésnél ejtettünk. Az oldalára és a tetejére is nyugodtan kenjük ezt a krémet. Ne nagyon vastagra, de azért ne látszódjon ki a tészta az oldalán. Maradni fog még talán krém, azt már megehetitek. Most jön a fehér hab, amit szintén rákentek az oldalára és a tetejére is. Így nem csak belül, hanem kívül is réteges lesz a tortátok. A fehér habot már óvatosan tegyétek rá, de mindenhol fehér legyen a torta. Ha ezzel megvagytok, óvatosan tegyétek rá egy tálcára vagy tányérra, majd jó hideg helyre, akár fagyasztóba is tegyétek be fél órára.

A díszítéskor a már kissé megdermedt tortánkkal folytatjuk a munkát. A tejszín, amit rákentünk valószínűleg beszíneződött, de ez ezzel jár, ne nagyon foglalkozzunk vele. Vegyük elő a csokidará, öntsük tálba. Ha nagyon ügyesek vagytok, márpedig azok vagytok, akkor most tanulunk picit, hogyan lehet a torta oldalát bevonni a csokidarával. Megfogtok egy palacsintafordítót vagy kenőkést, kinek mije van, alányúltok a tortának, megemelitek, és alácsúsztatjátok a kezeteket, csak az egyiket! :-) És megemelitek a tortát úgy, hogy a tenyeretek a torta aljának a közepén legyen, így a torta súlyát el tudjátok oszlatni a kezetekben. Szóval az edény fölé tartjátok a kezetekben a tortát, és a másik, szabadon lévő kezetekkel markoljatok bele a csokidarába, és próbáljátok rásimítani az oldalára azt. A forgatást úgy csináljátok, hogy a másik kezetekkel segítsetek, mert egy kézzel nem megy. Ha ezzel készen vagytok, akkor a lapát segítségével tegyétek vissza a tálcára, vagy tányérra a tortát. Óvatosan, mert képes rá és megcsúszik, és akkor ferde lesz. Gyakorlat kell hozzá és persze türelem. De mihez nem kell türelem. :-)

A következő lépés a zselé. Ehhez kb. 1 evőkanálnyi zselatin kell és kb. 1 dl víz. Ezt felforraljuk, majd picit hagyjuk hűlni. A 20 db meggyet átforgatjuk benne, és vagy alufóliára, vagy frissen tartó fóliára tesszük, hogy megkössön a zselé. A 2 dl tejszínt felverjük, és ha netalántán maradt még sima tejszínünk, akkor azt is hozzákeverjük. Zsákba tesszük, és az egész torta tetejét feldíszítjük vele. Ajánlott első lépésben úgy csinálni, hogy pötyiket nyomtok az oldalára, egészen pontosan 20 darabot. Elsőnek úgy csináljátok, hogy képzeletben felosztjátok. Szóval elsőnek négy pöttyöt tesztek, majd a köztük lévő helyre még 4-et... Aztán belülre kreativitás szerint teszitek a tejszínt. A pötyikre tegyétek a 20 zselatinozott meggyet. Díszítésként még szórhattok rá csokidarát, de ezt inkább már a középső részekre.

Megjegyzés
A receptet Feketéné Dia küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

2.3 / 5

3 értékelés

Ajánljuk még

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Rafinált

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti

135 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Joghurtos-majonézes tonhalkrém
Recept
Egyszerű

Joghurtos-majonézes tonhalkrém

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Friss receptek

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Rafinált

Sajttekercs, ahogy Gáspár Bea készíti

135 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Joghurtos-majonézes tonhalkrém recept
Recept
Egyszerű

Joghurtos-majonézes tonhalkrém

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.