Elkészítés: A gyöngytyúkot megtisztítom az eseteleges tollmaradványoktól, szétbontom, a lábakat, nyakát, ernyőjét (a far és nyaka közötti csontos részt hívják így népiesen) félreteszem egy későbbi húslevesbe. A többi részét feldarabolom.
A szalonnát, a paradicsomot, a paprikát és a gombát darabolom, a hagymákat finomra aprítom.
A szalonnát lassan kisütöm, megpirítom rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. A húsdarabokat hozzáadom, kevergetve fehéredésig együtt sütöm. Meghintem őrölt paprikával, sózom, borsozom, majorannával, kakukkfűvel ízesítem, rádobom a paradicsomot és a zöldpaprikát, aláöntöm a bort, elkezdem fedő alatt lassan párolni.
Ha egész takarékon, lassan főzzük, saját levében megpuhul, nem kell a folyadékpótlás, de ha szükséges, mindig apránként pótoljuk. A főzés végére a zsírjára sütöm, és pár percig gyakran, óvatosan kevergetve pörkölöm rajta a húst.
Hozzáadom a gombát, amikor a gomba összeesett, a tejfölben elkeverek 1 evőkanál lisztet kb. 1,5 dl húslevessel, besűrítem vele a mártást, néhány perc alatt lassan készre forralom, a szükséges fűszereket közben pótolom, petrezselyemmel meghintem, és rövid pihenés után tálalom.
Köretnek fehér tönkölylisztből készült nokedlivel tálaltam, de fogyasztottuk már spagettivel is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.