Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Csupacsokis brownie
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Habkönnyű epres koszorúk  recept
recept
Mester

Habkönnyű epres koszorúk

60 perc
0 adag
Megfizethető
5
2010. 06. 21.
Hozzávalók
1darab tojás
1evőkanál jégcukor
1evőkanál krémes ricotta (aki jobban szereti, natúr krémsajttal, mascarponéval is helyettesítheti)
1.5evőkanál porcukor (ha valaki még édesebben szereti, növelheti a mennyiséget)
0.5rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
2teáskanál vodka

Elkészítés

Elkészítés: A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyságúra. A tojást enyhén felverem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Egy nagy, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval annyi kört szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges. Ekkora tésztából 12 biztosan kijön. Minden második körlap közepéből egy 5 cm átmérőjű szaggatóval újabb körlapokat szaggatok.

A maradék tésztából még igyekszem kis körlapokat kiügyeskedni úgy, hogy páros számú legyen a végeredmény. Ezekkel is hasonlóan járok el: minden második közepére helyezek egy kis átmérőjű aprósütemény-kiszúrót, és kimetszem vele a tésztakorongokat. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, egymástól kb. 2 cm távolságra elhelyezem a tele körlapokat. Kenőecsettel mindegyik peremét vékonyan megkenem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára, mert könnyen odaég.

Erre helyezem a peremeket, vagyis az üres közepű köröket. Minden összeillesztett koszorú alját megszurkálom villával, hogy minél kevésbé emelkedjen fel sütés közben a szimpla tésztaréteg. Ez persze elkerülhetetlen, de a majdnem kész süteményeknél villával vagy kiskanállal vissza lehet egyengetni a „púpokat”. A sütemények felső peremét is megkenem tojással, majd körberakom a jégcukorral. A tepsit forró sütőbe tolom, és 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10 percben, mert különben nem emelkedik fel a tészta megfelelően. A sütési idő befejezése előtt érdemes visszaszuszakolni a felpúposodott szimpla réteget. A kész koszorúkat rácson hagyom teljesen kihűlni.

A töltelékhez az eperszemeket alaposan megmosom, néhányat felszeletelek, a többit apró kockákra vágom. A tejszínt felverem, félkemény állapotban hozzáadom a cukrot, vodkát, vaníliát és a ricottát. Az egészet könnyű krémmé habosítom.

Összeállítás: Minden tésztakoszorú aljára kevés őrölt mandulát szórok, majd jó 3/4 részig megtöltöm a tejszínkrémmel, ráhalmozok nagyjából 2 teáskanálnyi eperkockát, majd minden eperrétegre még 1 teáskanálnyi tejszínkrémet halmozok, végül eperszeletekkel díszítem.

Legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem, közvetlenül fogyasztás előtt teszem az asztalra.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! Ajánljuk Habliliom blogját is!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.04.

Pihepuha kakaós csiga recept
Recept
Rafinált

Pihepuha kakaós csiga

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.11.25.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.