Elkészítés: 1. A lisztet elmorzsoljiuk a vajjal/margarinnal. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, élesztővel, tojássárgájával és a sóval, majd a liszthez adjuk, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 30 percig kelesztjük.
2. Közben a töltelékhez a hagymákat meghámozzuk, uborkagyaluval felkarikázzuk. Két részletben, 2-2 evőkanál felforrósított olajban megfonnyasztjuk-pirítjuk, erőteljesen sózzuk, borosozzuk, hagyjuk kihűlni. A sonkát/tarját vékony csíkokra vágjuk, a sajtot megreszeljük. Az öntethez a lisztet simára keverjük az apránként hozzáadott tejjel, beledolgozzuk a tejszínt, a tojásokat és a sajt kétharmadát, ízlés szerint sót, borsot.
3. Egy kb. 5 cm magas, 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a nyújtófára feltekerve a tepsibe ejtjük-fektetjük, szegélyét szabályosra igazítjuk, és kissé felmagasítjuk. Alját villával megszúrkáljuk.
4. Egyenletesen elsimítjuk rajta a hagymát, megszórjuk a sonkával/tarjával, és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
5. Középső rácsálláson 1 órát sütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán kb. 5x5 cm-es kockákra (vagy szeletekre) vágjuk, és tálra csinosítjuk.
Jó étvágyat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.