Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Igazi csokoládés profiterol (eredeti olasz recept alapján) recept
recept
Rafinált

Igazi csokoládés profiterol (eredeti olasz recept alapján)

90 perc
6 adag
Átlagos
5
2005. 11. 15.

Elkészítés

Elkészítés:
Égetett tészta (125 g víz, 50 g vaj, 75 g liszt, 2 tojás, egy csipet só): A vizet a vajjal és sóval együtt egy kis lábasba helyezzük, és felmelegítjük. Amint felforr a víz, húzzuk le a tűzről az edényt, és keverjünk hozzá egy marék lisztet fakanállal, majd helyezzük vissza a tűzhelyre. Hamarosan gombóccá áll össze a tészta, ami elválik a fakanáltól és az edény falától. Hagyjuk még főni 2-3 percig folyamatos keverés mellett, és amikor olyan halk hangot hallunk, mintha zsírban sercegne a tészta, húzzuk le a tűzről és borítsuk egy hideg felületre (márványlapra). Amikor kihűlt a tészta, helyezzük vissza az ugyancsak kihűlt edénybe, adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Csak akkor adjuk hozzá a második tojást, amikor az elsőt már jól elkevertük a tésztával.
Keverjük tovább erőteljesen a fakanállal a tésztát egészen addig, amíg szép buborékos lesz, és lassan szakadozni kezd.
Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és sütőpapíron, 250 fokon süssük őket 10-15 percig, míg aranyszínűek lesznek. Ha kihűltek, legegyszerűbben fecskendővel tölthetjük meg őket a főzött krémmel.

Főzött krém (1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tej): Helyezzük egy lábasba a cukrot és a tojássárgáját, és keverjük el fakanállal, majd adjuk hozzá a lisztet. Melegítsük fel a tejet, és amikor már majdnem forr, egy kis habverővel keverve adjuk kis adagokban a tojáshoz, a liszthez és a cukorhoz. Amikor az összes tejet hozzáadtuk, tegyük fel a lábast a tűzhelyre, és keverjük folyamatosan egy fakanállal. A krém fokozatosan sűrűsödni fog. Továbbra is folyamatosan keverve, forrás után főzzük a krémet még 5 percig, hogy elveszítse a liszt ízt. Levéve a tűzhelyről, időnként megkeverve hűtsük ki, hogy ne képződjön ráncos réteg a tetején.

Csokoládémáz: Reszeljünk le néhány evőkanál csokoládét, és olvasszuk fel néhány csepp tejjel elkeverve. Tegyünk egy lábasba 2 tojássárgáját, 2 púpozott evőkanál cukrot és 1 púpozott evőkanál keményítőt, majd oldjunk fel benne apránként 1 pohár forró tejet. Helyezzük az edényt a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett sűrítsük be a krémet, majdnem teljes forralásig, de ne hagyjuk teljesen felforrni. Ízesítsük egy csipet vaníliával, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, öntsük át az egész krémet egy kerámiatálba, és hagyjuk kihűlni. Majd helyezzük be egy kis időre a mélyhűtőbe, hogy minél jobban kihűljön. A csokoládékrémnek nem kell nagyon sűrűnek lennie. Amennyiben szükséges, higíthatjuk egy kis tejjel. A hideg csokis krémmel öntözzük meg a főzött krémmel időközben megtöltött golyócskákat.

Megjegyzés
Nem egyszerű, de miután hasztalanul kerestem a magyar weboldalakon az *igazi* olasz profiterol után, végül az olasz nyelvű szakácskönyvemhez folyamodtam, ahol rátaláltam. :-) Ízben ez hasonlít legjobban a magyarországi kávézókban is kínált profiterolhoz. Nagyon finom!! A receptet Siccike, a fotót Lyl465 küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

5 értékelés

Ajánljuk még

Fejtett bableves
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zsemlegombóc
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Paradicsomos krumpli kolbásszal
Recept
Egyszerű

Paradicsomos krumpli kolbásszal

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf recept
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta recept
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma recept
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zsemlegombóc recept
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával recept
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.