Elkészítés: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy kis edényben feltesszük a tűzre, egy krumplinyomóval megnyomkodjuk, hogy hamarabb összeessen, kevés vizet és cukrot adhatunk hozzá, felforraljuk, majd egy szűrőn átpaszírozzuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd mikor megpuhult, kinyomkodjuk, és feloldjuk az átpasszírozott szőlőlében. Amikor kissé dermedni kezd, 4 pohárba elosztjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
A panna cottához a joghurtot botmixerrel összeturmixoljuk cukorral és 1 dl vízzel. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 0,5 dl tejszínt forráspontig melegítünk, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kissé lehűtjük, majd a joghurthoz keverjük. A szőlőzselére egyenletesen elosztjuk, majd visszatesszük néhány órára a hűtőbe.
Legvégül elkészítjük a mogyoróropogóst: a mogyorót egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Ezalatt egy száraz serpenyőben cukrot karamellizálunk, ha szükséges, 2 cl vizet adhatunk hozzá. A sütőből kivett mogyoróról a tenyerünk között lemorzsoljuk a héjat, tiszta sütőpapírra tesszük, majd rácsurgatjuk a karamellt, és hagyjuk megszilárdulni. Ezután a sütőpapírról könnyen leválik, elektromos aprítógépben, vagy klopfolóval durvára törjük.
Tálaláskor a réteges pohárkrémet megszórjuk a karamelles mogyoróval.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.