Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes – Habliliom módra recept
recept
Mester

Krémes – Habliliom módra

45 perc
0 adag
Megfizethető
5
2011. 06. 22.
Hozzávalók
1csomag tészta (friss, vajas-leveles, 275 grammos)
5db tojás (szétválasztva)
4.5dl tej
4púpozott evőkanál kristálycukor
2púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1rúd vanília (kikapart belseje, kivonattal is helyettesíthető)
porcukor (vaníliával kevert )

Elkészítés

Elkészítés: A nagy gáztepsi hátát sütőpapírral borítom, és még egy jókora darab sütőpapírt előkészítek (ez lehet a vajastésztához csomagolt sütőpapír). A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A vajastésztát enyhén lisztezett felületre helyezem, a téglalap hosszú oldala mentén félbevágom, így két kis téglalapot kapok. Az egyiket felhasználásig hidegen tartom, a másikat nagyon vékonyra nyújtom. A rendelkezésemre álló sütőkeret mérete 18 X 30 cm, tehát ennél kb. 1-2 cm-rel nagyobbra célszerű nyújtani: nagyjából 20X32 cm-re.

Az előkészített gáztepsire helyezem a vékony tésztalapot, a tetejére borítom a félretett sütőpapírt, és egy másik tepsit teszek rá nyomatékként: így nem púposodik fel a tészta, és egyenletes vastagságúra sül. Az előmelegített sütőben 12 perc alatt világosra sütöm. Amíg sül, kinyújtom a hűtőben várakozó lapot is. A kisült tésztalapot rácsra helyezem, majd a másik lapot is ugyanígy megsütöm.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből közepes keménységű habot verek – akkor jó, ha a habverőn csúcsokat vet a hab, a sárgájákat külön tálban félreteszem.

A tejet és a tejszínt nagyméretű, tapadásmentes lábosba öntöm, hozzáadom a cukrot, majd állandó keverés mellett a keményítőt, végül a vanília kikapart magjait.

A tejes keveréket közepes tűzön főzni kezdem, mikor sűrűsödni kezd (kb. 5 perc elteltével), mérséklem a lángot, és állandó keverés mellett egyesével hozzáadom a tojások sárgáját. Az utolsó hozzáadása után már csak kb. ½ percig keverem, félrehúzom, és hozzáadom a tojáshabot. Mérsékelt tűzön, folyamatos, de óvatos keverés mellett elegyítem a habot a krémmel, elzárom alatta a lángot – nem szabad sokáig a tűzön felejteni, mert kicsapódik a fehérje!

A krémet hűlni hagyom, előkészítem a tésztát. Ehhez az alsó lapot tálcára csúsztatom, ráhelyezem a krémeskeretet, és a keret mentén (kívülről) éles késsel egyenesre vágom a tészta négy szélét. A keretet eltávolítom, a tésztát félreteszem. A tetejére szánt tésztalappal is hasonlóan járok el: a sütéshez használt sütőpapírra csúsztatom, a keret mentén kiegyenesítem a széleit, a keret eltávolítása után egy vonalzó segítségével a tészta keskenyebb oldala mentén 3 db 6 cm széles, 30 cm hosszú csíkra, majd a csíkokat 6 cm-es kockákra vágom: így 15 db 6X6 cm-es négyzetet kapok.

A keretet visszahelyezem a tálcán várakozó egészben hagyott tésztalapra, majd egyenletesen ráhalmozom a már langyosra hűlt krémet. Hablapát segítségével lesimítom a felületét, majd szép sorban rárakosgatom a négyzetlapokat. A négyzeteket óvatosan rányomom a krémre, így szépen rásimulnak, a tetejüket vaníliás porcukorral hintem.

A szobahőmérsékletű krémest legalább 2, de inkább 3 órára hűtőszekrényben hagyom dermedni. Tálaláskor hideg vízbe mártott, rugalmas pengéjű késsel elválasztom a sütemény négy oldalát a kerettől, amit így könnyedén eltávolítok, a kis négyzetlapok mentén – szintén vízbe mártott késsel – egyenlő kockákra vágom a kész krémest.

Megjegyzés
A készítés kissé hosszú leírása ne riasszon el senkit a kipróbálástól, igyekeztem minden lehetséges komplikációra kitérni. A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! A recepttel kapcsolatos további fotók és érdekességek Habliliom blogjában!

Recept értékelése

5 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Pihe-puha kakaós csiga recept
Recept
Rafinált

Pihe-puha kakaós csiga

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Venezuelai kukoricás palacsinta, a cachapa recept
Recept
Egyszerű

Venezuelai kukoricás palacsinta, a cachapa

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.