Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Krémes – Habliliom módra recept
recept
Mester

Krémes – Habliliom módra

45 perc
0 adag
Megfizethető
5
2011. 06. 22.

Elkészítés

Elkészítés: A nagy gáztepsi hátát sütőpapírral borítom, és még egy jókora darab sütőpapírt előkészítek (ez lehet a vajastésztához csomagolt sütőpapír). A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A vajastésztát enyhén lisztezett felületre helyezem, a téglalap hosszú oldala mentén félbevágom, így két kis téglalapot kapok. Az egyiket felhasználásig hidegen tartom, a másikat nagyon vékonyra nyújtom. A rendelkezésemre álló sütőkeret mérete 18 X 30 cm, tehát ennél kb. 1-2 cm-rel nagyobbra célszerű nyújtani: nagyjából 20X32 cm-re.

Az előkészített gáztepsire helyezem a vékony tésztalapot, a tetejére borítom a félretett sütőpapírt, és egy másik tepsit teszek rá nyomatékként: így nem púposodik fel a tészta, és egyenletes vastagságúra sül. Az előmelegített sütőben 12 perc alatt világosra sütöm. Amíg sül, kinyújtom a hűtőben várakozó lapot is. A kisült tésztalapot rácsra helyezem, majd a másik lapot is ugyanígy megsütöm.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből közepes keménységű habot verek – akkor jó, ha a habverőn csúcsokat vet a hab, a sárgájákat külön tálban félreteszem.

A tejet és a tejszínt nagyméretű, tapadásmentes lábosba öntöm, hozzáadom a cukrot, majd állandó keverés mellett a keményítőt, végül a vanília kikapart magjait.

A tejes keveréket közepes tűzön főzni kezdem, mikor sűrűsödni kezd (kb. 5 perc elteltével), mérséklem a lángot, és állandó keverés mellett egyesével hozzáadom a tojások sárgáját. Az utolsó hozzáadása után már csak kb. ½ percig keverem, félrehúzom, és hozzáadom a tojáshabot. Mérsékelt tűzön, folyamatos, de óvatos keverés mellett elegyítem a habot a krémmel, elzárom alatta a lángot – nem szabad sokáig a tűzön felejteni, mert kicsapódik a fehérje!

A krémet hűlni hagyom, előkészítem a tésztát. Ehhez az alsó lapot tálcára csúsztatom, ráhelyezem a krémeskeretet, és a keret mentén (kívülről) éles késsel egyenesre vágom a tészta négy szélét. A keretet eltávolítom, a tésztát félreteszem. A tetejére szánt tésztalappal is hasonlóan járok el: a sütéshez használt sütőpapírra csúsztatom, a keret mentén kiegyenesítem a széleit, a keret eltávolítása után egy vonalzó segítségével a tészta keskenyebb oldala mentén 3 db 6 cm széles, 30 cm hosszú csíkra, majd a csíkokat 6 cm-es kockákra vágom: így 15 db 6X6 cm-es négyzetet kapok.

A keretet visszahelyezem a tálcán várakozó egészben hagyott tésztalapra, majd egyenletesen ráhalmozom a már langyosra hűlt krémet. Hablapát segítségével lesimítom a felületét, majd szép sorban rárakosgatom a négyzetlapokat. A négyzeteket óvatosan rányomom a krémre, így szépen rásimulnak, a tetejüket vaníliás porcukorral hintem.

A szobahőmérsékletű krémest legalább 2, de inkább 3 órára hűtőszekrényben hagyom dermedni. Tálaláskor hideg vízbe mártott, rugalmas pengéjű késsel elválasztom a sütemény négy oldalát a kerettől, amit így könnyedén eltávolítok, a kis négyzetlapok mentén – szintén vízbe mártott késsel – egyenlő kockákra vágom a kész krémest.

Megjegyzés
A készítés kissé hosszú leírása ne riasszon el senkit a kipróbálástól, igyekeztem minden lehetséges komplikációra kitérni. A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! A recepttel kapcsolatos további fotók és érdekességek <a href=http://www.mindmegette.hu/kremes-egy-cukraszdai-klasszikus-otthon-47298 target=_blank>Habliliom blogjában</a>!

Recept értékelése

5 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Rakott káposzta - a hagyományos recept
Recept
Egyszerű

Rakott káposzta - a hagyományos recept

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal
Recept
Egyszerű

Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Vidék íze szerző profilképe

Vidék íze

Női szeszély, ahogy a nagymamám készíti
Recept
Mester

Női szeszély, ahogy a nagymamám készíti

50 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fasírt
Recept
Egyszerű

Fasírt

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Pulled pork
Recept
Bonyolult

Pulled pork

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Villámgyors tojásleves
Recept
Egyszerű

Villámgyors tojásleves

20 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Sütőben sült töltött bundás kenyér
Recept
Egyszerű

Sütőben sült töltött bundás kenyér

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Klasszikus somlói galuska
Recept
Bonyolult

Klasszikus somlói galuska

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Kovács Noémi szerző profilképe

Kovács Noémi

Sütőtökös pite
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Hasonló receptek

Rakott káposzta - a hagyományos recept
Recept
Egyszerű

Rakott káposzta - a hagyományos recept

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Női szeszély, ahogy a nagymamám készíti recept
Recept
Mester

Női szeszély, ahogy a nagymamám készíti

50 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fasírt recept
Recept
Egyszerű

Fasírt

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Villámgyors tojásleves recept
Recept
Egyszerű

Villámgyors tojásleves

20 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Friss receptek

Rakott káposzta - a hagyományos recept
Recept
Egyszerű

Rakott káposzta - a hagyományos recept

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal recept
Recept
Egyszerű

Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Vidék íze szerző profilképe

Vidék íze

Női szeszély, ahogy a nagymamám készíti recept
Recept
Mester

Női szeszély, ahogy a nagymamám készíti

50 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fasírt recept
Recept
Egyszerű

Fasírt

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Pulled pork recept
Recept
Bonyolult

Pulled pork

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Villámgyors tojásleves recept
Recept
Egyszerű

Villámgyors tojásleves

20 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Sütőben sült töltött bundás kenyér recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült töltött bundás kenyér

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Klasszikus somlói galuska recept
Recept
Bonyolult

Klasszikus somlói galuska

210 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Kovács Noémi szerző profilképe

Kovács Noémi

Sütőtökös pite recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Rántott pulykamell krumplisalátával recept
Recept
Egyszerű

Rántott pulykamell krumplisalátával

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Barátfüle (lekváros derelye) recept
Recept
Bonyolult

Barátfüle (lekváros derelye)

60 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Ékes Andrea szerző profilképe

Ékes Andrea

Kacsaleves klasszikus maceszgombóccal recept
Recept
Rafinált

Kacsaleves klasszikus maceszgombóccal

135 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.