Elkészítés: A kovászhoz a langyos vízbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a sót, és összedagasztjuk az élesztős vízzel. Fakanállal jó alaposan kidolgozzuk, majd egy edénybe-tálba tesszük, lefedjük, és hűvös helyen legalább 12 órát kelesztjük.
A maradék liszthez adjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a jól megkelt-elkelt kovásszal. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, amennyivel egy közepesen kemény tésztát dagasztunk. Cipóvá gömbölyítjük, pici liszttel megszórjuk, és lefedve további 1 órát kelesztjük.
Akkor a megkelt tésztát kézzel lappá húzogatjuk, jobbról-balról kissé betűrjük, majd szorosan felcsavarjuk, vekni formára igazítjuk.
Egy nagyobb kalácsformát kibélelünk jó alaposan megvizezett sütőpapírral, belehelyezzük a veknit, és lefedve 30 percet tovább kelesztjük.
Közben a sütőt 250 C fokra hevítjük.
A megkelt veknibe pengével ferdén metszéseket vágunk gyors, biztos mozdulatokkal, legalább 1 cm mélyeket.
A veknit jó alaposan bespricceljük vízzel, lefedjük ugyancsak vizes sütőpapírral (vagy egy hasonló méretű és formájú tepsivel), és betesszük a forró sütőbe. Mellé egy fémtálkába vízet helyezünk.
15 perc múlva levesszük a hőt 220 c fokra.
Kb. 40 perc alatt pirosra sütjük, az utolsó 10 percben a tetejét kifedjük.
Ezt az adagot én kettőbe szoktam venni, és két kisebb kalácsformában sütöm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.