Elkészítés: A finom- és tönkölyliszt keverékét elvegyítem a sütőporral, hozzáadom a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot, összegyúrom a puhácska margarinnal, a tojássárgákkal, végül rákanalazom a tejfölt, és sima felületű, rugalmas tésztacipót készítek. A kigyúrt cipót legalább 2 órára beteszem a hűtőbe, de fél napig is ott maradhat.
A máktöltelékhez a tejet egy nagyobb alu- vagy teflonedénybe öntöm, felforrósítom, majd beleöntöm a porcukorral elkevert darált mákot. Folyamatos keverés mellett kb. 10 percig főzöm, ha vulkánosat játszik, fedővel védekezem a kilövellő mákláva ellen. Hozzáadom a citromhéjat, a vaníliás cukkert, az opcionális mazsolát, és még 1-2 percig főzöm, aztán lehúzom a tűzről és lefedem.
A tepsit kibélelem sütőpapírral oly módon, hogy 1,5-2 cm-re felnyúljon a tepsi oldalaira. Ám rögtön ki is veszem onnan, mert ezen fogom kinyújtani a tésztacipót, pontosabban annak a felét (mérleggel ellenőrizzük a súlyarányt!). Az egyenletes vastagra sodort tésztalapot aztán sütőpapírostul a tepsibe teszem, ha szükséges, a széleken fazonírozom.
Ezután a tésztát vékonyan megkenem lekvárral, erre evőkanállal ráhalmozom a kihűlt máktölteléket, majd villával lapogatva szétterítem. A félretett fél cipót egy másik sütőpapír-lapon (mely épp csak akkora, ami befedi a mákos tésztalapot) kinyújtom, ügyesen a töltelékre borítom, a tetejéről pedig vigyázva lehúzom a sütőpapírt.
Végül felvert egész tojással egymás után kétszer megkenem a tésztatetőt, sűrűn megszurkálom villával, és a sütő felső-közép sínére tolva, 190 fokon, mintegy 50 perc alatt megsütöm.
Kihűlt állapotban, kockára vágva kínálom (elsősorban magamnak). :)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.