Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mandulás-fűszeres perec kétféle tésztából recept
recept
Rafinált

Mandulás-fűszeres perec kétféle tésztából

90 perc
0 adag
Megfizethető
2010. 10. 29.
Hozzávalók
0.5csomag leveles tészta (fagyasztott)
5dkg mandula (darált, kissé megpirítva)
4.5dkg nádcukor (finomszemű)
1csipet
1.5teáskanál fűszerkeverék (mézes sütemény )
1db tojás (különválasztva a sárgája és a fehérje)
7.5dkg vaj (puha)
10dkg kristálycukor (finomszemű)

Elkészítés

Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedem. Eközben zsiradék nélkül egy teflonserpenyőben kicsit pirítom a mandulát. Amíg a mandula hűl, szétválasztom a tojást, kimérem az alapanyagokat.

Egy nagyobb keverőtálban elektromos habverővel habosra keverem a barna cukrot, a mézes sütemény fűszerkeveréket, a sót, a vajat, hozzáadom a tojássárgáját, majd a mandulát és a lisztet. Majdnem krémszerű lesz a végeredmény, melyet nagyjából 10X10 cm-es négyzetté formálva frissen tartó fóliába csomagolok, kb. 30-40 percre beteszem a fagyasztóba.

A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 20X24 cm-es téglalappá nyújtom. Két részre vágom úgy, hogy két 20X12 cm-es téglalapot kapjak. Az egyiket vékonyan megkenem tojásfehérjével. A 30-40 perc elteltével fagyasztóból kivett fűszeres mandulás tészta már nyújtható állagú. Két fólialap között 20X10 cm-es téglalappá formálom, majd a fólia segítségével ráborítom a tojásfehérjével megkent leveles tésztalapra. Ez a legnehezebb művelet. (Előfordul, hogy néhány ponton túlcsordul a mandulás massza, de semmi probléma, éles késsel gyorsan méretre vágható, a maradékból pedig önálló sütemény készülhet.) Az üres leveles tésztát is megkenem tojásfehérjével, s ezzel borítom be a mandulás réteget úgy, hogy a megkent oldala rásimuljon a mandulás rétegre. Az egész hasábot befedem fóliával, és újabb 35-40 percre beteszem a hűtőbe.

A kellően lehűlt tésztahasábról nem távolítom el a fóliát, így nyújtom egyenletesre. A mérete már nem nő jelentősen, de fontos, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Ekkor leveszem a fóliát, vékonyan megkenem a tetejét tojásfehérjével, majd éles késsel – a mellékelt képhez híven – nagyjából 1 cm széles, 12 cm hosszú szeletekre vágom fel.

Az apró szemű kristálycukrot tányérba szórom. A süteménycsíkokat többször megcsavarom, pereccé formálom, s mindkét oldalukat meghempergetem a cukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.

190 fokra előmelegített sütőben, középső rácsmagasságon, 12 perc alatt világosra sütöm. A sütésnél nem árt óvatosnak lenni, mert a cukor hajlamos nem csupán karamellizálódni a perecek alján, de gyorsan feketére is éghet. Ekkor sincs tragédia persze, éles késsel lekapirgálható az égett réteg, de azért ez nem az igazi megoldás, érdemes résen lenni. Biztonságos megoldás, ha a pereceknek csak a „képes” oldalát mártom meg cukorban, az aljukat nem.

A kisült pereceket rácson hagyom kihűlni.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! További recepteket, fotókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.