Elkészítés: A kakaós piskótát hagyományos módon, lapos, sütőpapírral bélelt tepsiben (mely a sütő méretének megfelelően nagy) megsütöm 13 perc alatt, 180 C fokon. Így: A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a sárgájákat a cukrokkal és vajjal jól kikeverem, beleszitálom a lisztet, a sütőport, a kakaóport, és végül beleforgatom a fehérjehabot.
Amíg sül a tészta a krémeket elkészítem: nagyon egyszerű, mert csak össze kell keverni a hozzávalókat. Szinte egyformán készülnek, két tállal dolgozom, mindegyikbe kerül habtejszín és porcukor, ezt felverem kemény habbá. A zselatinlapokat langyos vízbe beáztatom.
Az eperből pár szemet meghagyok, és a többit botmixerrel pépesítem, majd az egyik tejszínhez keverem, a másikba a kókuszreszeléket teszem. A kókuszosba rumot öntök, az epresbe rózsavizet, mindegyikhez hozzákeverem a mascarpone krémet és a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint is, amit egy kis vízzel mikróban pár másodperc alatt felmelegítek.
A megsült és kihűlt piskótalapot először a tálca méretének megfelelően (amire teszem) félbevágom, majd a fél lapok vastagságát is félbevágom, így 4 db lapot kapok.
A tálcára teszem az alsó lapot, e köré teszek egy állítható karimát, ezután jön az epres krém fele, majd piskótalap, a kókuszos krém fele, majd piskótalap, erre az epres krém másik fele. Itt rakom sorba a meghagyott eperszemeket, erre az utolsó lap jön és a kókuszos krém másik fele. Szépen elsimítom.
Ha most tavasz lenne vagy nyár, és friss lenne az eper, akkor a tetejét is eperszemekkel díszíteném, de a fagyott eper, lottyadt lesz a tetején és nem mutat szépen, ezért - és persze ezzel tettem a karácsonyi hangulatot is bele - került a tetejére kandírozott narancshéj.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.