Elkészítés: Az aranygaluskához 1 dl langyos tejjel, 5 g cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet (kicsit meglangyosítjuk!), amiben a sót feloldottuk. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük az anyagokat a kovásszal együtt. Jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, végül hozzáöntjük a zsírt/olvasztott vajat, majd újra jól eldolgozzuk. Ha szükséges, és nagyon ragad, adhatunk hozzá egy kis lisztet. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és gyengén átgyúrjuk. Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A formákat kikenjük, a kis tésztakorongokat belerakosgatjuk, lekenjük olvasztott vajjal, meghintjünk bőven cukros dióval, majd újabb réteg tésztakorong és cukros dió jön, amíg az alapanyagok tartanak. Újból hagyjuk 20 percet kelni.
170 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Közben a vaníliamártáshoz a tojássárgákat 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel robotgép segítségével elkeverjük. A tejet a vaníliával felforraljuk, vigyázzunk, oda ne kapja! Ha felforrt, a tojásos keverékhez adunk belőle 1-1 kanállal, miközben folyamatosan keverjük. Ha hirtelen hozzáöntjük a tojásokat, félő, hogy összecsomósodik az egész. Nagyjából azonos hőmérsékletre kell hozni a 2 edényben lévő folyadékot. Ha már mindkettő forró, a tojásos részt a gázon lévő tejhez adjuk, folyamatosan keverjük! Nem szabad forrnia, mert akkor összecsomósodik a tojás. Akkor van készen, ha nem fut le a kanálról, hanem szépen bevonja azt. Ha a tűzről levesszük, belekeverjük a vajat, ettől lesz szép fényes.
A megsült aranygaluskát tálra borítjuk. Nem vágjuk, tépjük! Melegen tálaljuk, vaníliamártással.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.