Elkészítés: Sütőpapírral bélelem a teflonbevonatú tortaforma alját. Egy tálban elkeverem a lisztet, a keményítőt és a kakaóport a sütőporral, valamint a csipetnyi sóval. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját a 7,5 dkg porcukorral, valamint a vajjal és a borpárlattal elektromos habverővel fehéredésig keverem. Folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadagolom a lisztes keveréket. A sűrű, sötét színű masszába forgatom a kemény fehérjehabot. A tésztát az előkészített tortaformába simítom. 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütöm. A teteje minden bizonnyal felpúposodik, enyhén megrepedezik, de ez természetes.
Rácsra helyezek egy jókora darab sütőpapírt, amit vékonyan meghintek porcukorral, erre borítom a kisült tortát úgy, hogy a púpos teteje kerüljön alulra. Az egyenletes felület elérése érdekében egy méretes tányérral kissé lelapítom. A rácson hagyom kihűlni.
Közben elkészítem az alkoholos szilvakrémet: a szilvákat kimagozom, feldarabolom, 1 dl vízben csomómentesre keverem a 1,5 teáskanál kukoricakeményítőt. A szilvákat a cukorral és a gyömbérrel felforralom, hozzáadom a borpárlatot, valamint a keményítős vizet. Újabb forralás után leveszem a tűzhelyről. Még melegen botmixerrel pürésítem. A kihűlt, sűrű szilvakrémhez keverem a ricottát, ha szükséges, tovább édesítem. A krémet 15-20 percre hűtőszekrénybe teszem.
A kihűlt tortalapot éles késsel kettévágom. A lapokat vékonyan megkenem a szilvalekvárral. Az alsó lapra halmozom a ricottás szilvakrém kicsit kevesebb, mint felét. Erre helyezem a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral kent oldala a krémre kerüljön. A maradék krémet egyenletesen elosztom a torta tetején és oldalán.
A kész tortát cukorgyöngyökkel, valamint a vékonyra szeletelt szilvával díszítem. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe teszem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.