A halkonzervről leöntjük a levét, a halakat összetörjük egy villával, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat/margarint, a citrom kifacsart levét. Botmixerrel összedolgozzuk (ennek hiányában villával/kézzel). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és egy kevés tejfölt adunk hozzá. (Ne sokat, mert a pástétomnak sűrűnek kell maradnia.) Elkeverjük, és hűtőbe tesszük felhasználásig.
A franciasaláta alapot megfőzzük, leszűrjük, félretesszük. Amíg hűl az alap, felkockázzuk az almát és a csemegeuborkát nagyon apróra, megfőzzük a a tojásokat keményre, majd ezt is felkockázzuk apróra. Összekeverjük a hozzávalókat, majd betesszük a hűtőbe felhasználásig.
A torta összeállítása: egy tálcára elhelyezzük a kenyérszeleteket szorosan egymás mellé, és megkenjük a halpástétommal. Újabb kenyérszeletek következnek, amelyeket a franciasalátával kenünk meg. Felváltva rétegezzük így a kenyereket. Amikor elég magas a tortánk, akkor a tetejét halpástétommal lezárjuk, befedjük a sonkával meg a főtt, füstölt tarjával. Újból megkenjük pástétommal, de most már mindenhol: tetejét és oldalait is.
Ezután rátesszük a salátalevelet, hogy jól ráragadjon a masszára, ezután pedig kedvünk szerintm díszítjük. Ha elkészült, tegyük be a hűtőbe min. 4-5 órára, hogy jól összeálljon.
Megjegyzés
Sziasztok. Most egy svéd különlegességet fogok megosztani veletek. Hidegtáltorta. Ennek a tortának van egy kis sztorija. Volt szerencsém személyesen meg kóstolni a svéd konyhát, mivel ott dolgoztam. Ezt a tortát is ott ismertem meg, méghozzá úgy, hogy ahol dolgoztam, a svéd villanyszerelők miatt túlóráznunk kellet, igaz nem sokat, de volt egy hibájuk, és ezt korrigálni kellet. Emiatt másnap a svéd villanyszerelők főnöke hozott nekünk egy hidegtál tortát, szép gesztus volt tőle. Amikor megláttam a tortát, az állam leesett, mondtam is a srácoknak, hazamegyek, és ezt megcsinálom a családnak, így is történt, el volt ájulva mindenki, főleg az anyukám, azt mondta, lassan leckét kell vennie tőlem, olyan finomságokkal halmozom el. Nos, eredetileg a svédek rákpástétomot használtak a tortához, de mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, és ha lehet is, akkor aranyárban mérik, így maradt a sima halpástétom, amit én csináltam házilag. Ahhoz, hogy jó gazdag legyen e torta, én belevittem a szeletek közé franciasalátát is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.