A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd a héját lehúzva krumplinyomón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zsiradékot, megsózzuk, és jól gyúrható tészát készítünk (ha nagyon lágy, kevés lisztet tehetünk még hozzá).
A szilvákat megmossuk, ha nagyobbak, félbevágjuk. A szilvák belsejét meghintjük egy kevés fahéjjal és cukorral, a tésztából egy kis maréknyit kicsípunk, és tenyerünkkel szétlapítva beletesszük a cukros-fahéjas szilvákat.
A tésztába csomagolt szilvákat gombóccá formázzuk, és bő, sós vízben (kb. 6 liter) addig főzzük őket, amíg a víz felszínére jönnek (fontos, hogy már forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, mert lehűtik a vizet).
A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, és a lecsepegtetett szilvás gombócokat megforgatjuk benne. Egy tálba lerakva, cukrozott mákkal megszórva tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt is.
Megjegyzés
Szerintem finomabb a a gombóc, ha a burgonyát nem aprítva, hanem egészben főzzük meg. Így a tészta is könnyebben formázhatóvá válik, kevésbé vizesedik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.