Előkészítés: A húst gondosan megtisztítjuk, a hártyákat-inakat eltávolítjuk, fél órára bedörzsöljük a citrom levével. Közben 2 tojást sós vízben keményre főzünk, hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. A hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk, a rozmaringágacskát leöblítjük.
Elkészítés: A töltelékhez kinyomjuk héjából a kolbászmasszát, majd a maradék 1 tojással, a szárított zöldfűszerekkel és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük. Hegyes késsel kifejtjük a felső combrészből a csontot. A húst kihajtjuk, egy kissé kiverjük, majd besózzuk, és meghintjük (frissen) őrölt borssal. A széleken 2-3 cm-t szabadon hagyva a hús közepére halmozzuk a tölteléket, belenyomkodjuk a felezett kemény tojásokat, ráhajtjuk a hússzéleket, és körben összevarrjuk. Vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük, a zsineg alá behúzzuk a rozmaringágat, tetejét betakarjuk a szalonnaszeletekkel, a csontvéget pedig alufóliába csomagoljuk, mert könnyen megég. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A combot tepsibe fektetjük. A zöldségeket hasábokra vágjuk, a hagymát elnegyedeljük, és a hús mellé szórjuk. Meglocsoljuk az olajjal és a borral, majd a forró sütőben 10-15 percig sütjük-megkapatjuk. Ezután aláöntjük a húslevest, (alufóliával) betakarjuk, visszakapcsolunk 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), és saját levével locsolgatva puhára pároljuk (1,5-2 óra), majd fedetlenül pirosra sütjük. A húst deszkára emeljük, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük. Közben kisebb edénybe szűrjük a pecsenyelét, zsírtalanítjuk, és felforraljuk. 2-3 evőkanál hideg vízzel elkeverjük az étkezési keményítőt, a pecsenyeléhez adjuk, bársonyos sűrűségűre beforraljuk (1 perc), végül utánasózzuk, borsozzuk. Eltávolítjuk a húsról a szalonnaszeleteket, a zsineget és a varrócérnát, csinos vágódeszkára emeljük, és a látvány kedvéért csak az asztalnál szeleteljük. A mártást külön csészében kínáljuk. Petrezselymes burgonya, párolt zöldségköret illik hozzá.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: 3 óra 30 perc múlva
1 adag: 3990 kJ/956 kcal
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.